Dagens PS

Därför blir du sjuk under semestern

En sjuk man på sin semester.
Att bli sjuk under sin semester är vanligt efter en lång period av stress (Foto: Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Atjoo i solstolen? Du är inte ensam. Att bli sjuk när semestern börjar är så vanligt att det fått ett eget namn fritidssjukan. Men hur kan vi förebygga den?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är vanligt att vi känner extra stress precis innan semestern. Man vill ju så gärna hinna “bara” bli klar med det och det där och det här…

Listan känns oändlig – och tidsramen är så begränsad.

Men att stressa för mycket innan semestern kan faktiskt leda till fritidssjukan – att bli sjuk precis när semestern börjar.

Stress utlöses

Semestern är den tid då vi får chansen att varva ner och återhämta oss, men enligt tidningen Chef tar även immunförsvaret ledigt under denna period.

En lång period av stress tar ut sin rätt och ökar risken för sjukdom.

“Stress i sig är inte farligt. Genom historien har vi människor överlevt tack vare att vi har kunnat känna stress och reaktionen hjälper oss i normala fall att anpassa oss till en föränderlig värld”, har Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet, tidigare sagt till Amelia.

Han pekar på bristen på återhämtning som roten till problemet.

“Det som är problemet är när vi inte får komma ner i varv mellan de stressiga perioderna, att vi inte varvar ner tillräckligt”, säger han.

ANNONS

Så hur kan vi lära oss att bryta detta mönster och gå in i semestern mer avslappnade och mindre stressade?

ANNONS

Senaste nytt

Kort eller lång semester?

Att börja varva ner innan semestern genom att prioritera vad som är viktigt och undvika att försöka hinna med allt kan göra stor skillnad, menar Maria Gerlofson, ledarskapscoach och stresshanteringshandledare.

Ta korta pauser på jobbet, var närvarande och kom ihåg att andas är andra viktiga saker som bidrar till välbefinnande och avslappning på arbetsplatsen.

Hon rekommenderar även att börja semestern med några lugna dagar hemma innan man ger sig iväg eller engagerar sig i olika aktiviteter.

Det är också bra att ha så mycket sammanhängande ledighet som möjligt istället för två veckor här och där.

”Jag tror att det är bra om man kan ha en längre sammanhängande sommarsemester. Det beror också på vad man har för typ av jobb”, säger hon.

Läs även: Viktiga detaljen du bör ha koll på inför resan. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS