Nysningar, kliande ögon och ett ständigt behov av näsdukar? Det är inte bara pollen som lurar – utan ett förvirrat immunförsvar.
Därför är du allergisk – och det kan du göra åt problemet


Mest läst i kategorin
Våren är här och med den kommer den årliga våndan för miljontals svenskar: hösnuva.
Men vad är det egentligen som får kroppen att reagera så kraftigt på något så harmlöst som pollen?
Kroppens egna kemiska larm
Det hela handlar om att ditt immunförsvar har fått för sig att det är under attack.
Allergiska reaktioner börjar i en liten men kraftfull cell i kroppen som kallas mastcell. Den finns i huden, lungorna och tarmen – alltså platser där kroppen är i kontakt med omvärlden.
När mastcellen tror att den upptäckt något farligt – till exempel pollen – släpper den ut ämnen som histamin, som i sin tur öppnar blodkärl och orsakar inflammation.
Det är detta som leder till klassiska allergisymptom som rinnande näsa, kliande ögon och hosta.
“Allergisk rinit, som i folkmun kallas hösnuva, uppstår när ditt immunförsvar överreagerar på ofarliga ämnen som pollen”, säger allergiläkaren Clifford Bassett till Newsweek.
Forskare vet inte exakt varför vissa personer får allergier och andra inte, men det handlar troligen om en kombination av gener och miljöfaktorer.
Senaste nytt
Hela kroppen kan påverkas
Reaktionen stannar fövisso inte alltid i näsan och ögonen. För vissa framkallar mastcellernas reaktion även astmasymptom – som hosta och väsande andning. I vissa fall kan även blodtrycket påverkas.
Bassett förklarar att dessa reaktioner kan störa sömn, ge trötthet och leda till ett ökat behov av mediciner.
Läs även: Dina val vid 40 avgör din hälsa vid 70. Dagens PS
Det här hjälper
Att förstå vad man är allergisk mot är enligt Bassett “nyckeln till att ta tillbaka kontrollen”.
Lösningen kan vara allt från antihistaminer och nässprayer till immunterapi, där kroppen gradvis vänjer sig vid allergenet.
Han rekommenderar också att hålla koll på pollenprognoser, minska utevistelse under högsäsong och använda luftrenare hemma.
När mastcellerna överreagerar
Det händer dock att mastcellerna går bananas – utan att det finns pollen i närheten.
Då kan det handla om mastcellsaktiveringssyndrom (MCAS), en mer ovanlig diagnos där mastceller reagerar på allt från stress till hormonförändringar eller helt oklara faktorer.
Symptomen är breda: hösnuva-liknande besvär, kräkningar, hjärtklappning, muskelvärk och till och med anafylaxi – ett livshotande tillstånd.
Enligt Joy Mason, som driver den brittiska organisationen Mast Cell Action och själv har MCAS, handlar behandlingen mycket om att kartlägga sina egna triggers och bygga upp en trygg miljö där kroppen får lugna sig.
“Det finns inget som passar alla”, säger hon till Newsweek, och menar att det ofta krävs trial and error för att hitta vad som fungerar för varje individ.
Finns vaccin
Idag finns det vaccination mot pollenallergi i Sverige – ett tillvägagångssätt som blir allt vanligare.
Den behandlingen går ut på att man gradvis vänjer kroppen vid pollenextrakt – antingen genom sprutor eller tabletter.
“Jag upplever att de allra flesta blir positivt hjälpta av detta”, säger sjuksköterskan Sara Filippini till Sveriges Radio.
Läs också: Omtalade dieten – kan förlänga din biologiska ålder. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.