När handeln in till Stockholm blev allt större, behövdes det en tullstation i södra delen av Stockholms skärgård. Det blev starten på den ort som vi idag känner som Dalarö.
Dalarö - Tullstationen som blev semesterparadis
Mest läst i kategorin
1636 är året som det bestämdes att Stockholms sjöhandel söderifrån skulle kontrolleras och förtullas. Platsen som Stora Sjötullen förlades kallades Dalarö och här kom ett litet samhälle snart växa fram.
Farleden in till Stockholm var också viktig att bevaka militärt. Därför grundlades en skans utanför det lilla tullsamhället som då, logiskt nog, fick namnet Dalarö Skans.
Ryssen brände
Men trots skansens existens så lyckades inte Ryssen stoppas 1719 då samhället bland så många andra, brändes ned till grunden.
Men det var 1852 som det första steget togs för samhället mot den roll som det har idag.
Då öppnades den första reguljära ångbåtstrafiken in till Stockholms innerstad och allmänheten kunde nu inom rimlig tid nå det lilla samhället.
Upptäcktes av överklassen
Med ångbåtstrafiken började också överklassen att upptäcka skönheten kring Dalarö och snart växte den ena efter den andra vackra sommarvillan fram på stora avstyckade sjötomter.
Ortens mest namnkunnige personlighet var bokförläggaren och tidningsmannen Erik Åkerlund, som lät byggda sitt magnifika sommarställe Lyngsåsa centralt i samhället.
Nedanför den herrgårdsliknande byggnaden lät han bygga en hamn för sina många båtar där motoryachten Stella Marina kom att bli den mest uppmärksammade båten i hamnen.
På Dalarö och Små-Dalarö har också bokförläggarfamiljen Bonnier haft många vackra sommarhus genom åren. Och delar av familjen bor än idag kvar på orten och har den som deras semesterparadis.
Plats för konstnärer
Men det var inte bara socitén som upptäckte platsens skönhet. Snart flockades också många av tidens stora konstnärer här för att njuta av stillheten och närheten till havet.
Här tillbringade bland annat Anders Zorn, Carl Larsson, August Strindberg och Hanna Pauli långa tider med sina stafflin.
Idag har samhället vuxit till en modernare tätort med strax under 2000 bofasta. Mycket av samhället lever idag på sommarturismen samt på de kursgårdar som ligger i och omkring orten.
Tullstationen är sedan länge avvecklad och i det gamla Tullhuset finns numera bland annat en av ortens restauranger.
Stämpeln som ett eftertraktat semesterparadis är fortfarande stark och kanske den främsta anledningen varför du idag besöker Dalarö.
Läs mer om:
Arkösund – Östergötlands skärgårdspärla
Eva Bonniers sommarhus på Dalarö
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.