Champagne kan bli en bristvara, och högre priser står för dörren. Flera år av dåliga skördar och högre efterfrågan gör att priserna kan skjuta i höjden.
Champagne-kris: Dyrare bubbel efter dåliga skördar
Mest läst i kategorin
Priserna i Systembolagets fasta sortiment ändras 1 mars, och enligt SVT kommer vinerna från Champagne att öka ordentligt.
“Förra årets skörd var den sämsta på fyra generationer och sedan dess har man en brist på vin”, säger journalisten och champagneexperten Fredrik Schelin i SVT:s Morgonstudio. “Vissa producenter kommer att höja med nästan 200 kronor per flaska i Sverige”.
Extrema väderförhållanden
Som Dagens PS tidigare rapporterat har den franska vinbranschen inte bara drabbats hårt av pandemin, utan också av extrema väderförhållanden. En rekordtidig frost spred förödelse över vinodlardistrikten – bland annat Champagne.
Under 2021 drabbades distriktet som producerar de eftertraktade bubblorna av en rad olika väderkatastrofer. En mild vinter gav en tidig blomning, men många knoppar dödades av en period av frost. Sommaren gav i sin tur stora mängder regn, som ledde till mögel på vinrankorna, och flera hagelskurar slog sönder druvorna.
Champagne förlorat 40 procent
Champagneexperten Fredrik Schelin säger till SVT att han uppskattar att mer än 40 procent av skörden i Champagne gått förlorad under 2021.
Vinbönderna i hela Europa har sett sina odlingssäsonger ändras på grund av klimatförändringar, och sina skördar drabbas av vädret.
“Det här kommer förändra framtiden”, säger Fredrik Schelin till SVT.
“Om det inte kommer en tokbra skörd 2022 blir det problem”, fortsätter han. “Då kommer vissa mindre odlare inte ha råd att fortsätta utan kanske får sälja sin mark i stället”.
Läs även: Katastrof för vinåret – innebär värdefull årgång
Läs även: Champagne slog nytt försäljningsrekord
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.