Med hjälp av exklusiva viner och attraktiva lånelöften byggde de två engelska entreprenörerna Stephen Burton och James Wellesley upp ett raffinerat bedrägeri och lurade investerare på miljontals pund bara i England. Förra veckan väcktes åtal i USA, skriver Wine Spectator.
Bittra druvor: Vinbedragare lurade investerare på miljoner
Mest läst i kategorin
För bra för att vara sant
Ett lånelöfte som låter för bra för att vara sant har som regel en hake. Särskilt om du som investerare blir erbjuden att finansiera ett lån utan avgifter med exklusiva viner från Bourgogne och Bordeaux som säkerhet, skriver Wine Spectator.
När de båda engelsmännen Stephen Burton och James Wellesley under förra veckan ställdes inför rätta, hade de med sitt företag Bordeaux Cellars erbjudit mer än så och samtidigt lurat sina investerare på miljontals pund bara i England.
I fallet som togs upp i London High Court förra året dömdes Burton och Wellesley till att betala tillbaka 56 miljoner pund till sina före detta investerare, skriver Wine Spectator.
Nu har de båda männen åtalats i federal distriktsdomstol i Brooklyn, USA, anklagade för bedrägeri och penningtvätt sedan de enligt åtalalet förmått sina investerare att “investera över cirka 99,4 miljoner dollar i löptidslån” via Bordeaux Cellars.
Vin som säkerhet
Det var under 2015 som de två entreprenörerna Stephen Burton vd för Bordeaux Cellars och hans partner och finanschef James Wellesley började dyka upp på konferenser och events för investerare och där erbjuda förmögna investerare att gå in som långivare i attraktiva och snabba lån, med dyra viner som säkerhet.
För låntagaren innebar detta snabba lån, mot 16 procents ränta, som rent praktiskt skulle säkras med prestigefyllda viner. Långivarna skulle i sin tur erhålla räntebetalningar om 12 procent kvartalsvis. Något som enligt Burton och Wellesley var både säkert och riskfritt.
Vinerna i fråga var dessutom av högsta klass och skulle sälja snabbt. En förklaring som låntagarna enligt Burton köpte.
Allt detta baserat på en idé som Burton fått från en pantbank för dyra lyxbilar i London. Där parkerades den ena Ferrarin efter den andra mot ett snabbt kontantlån, vilket väckte en tanke om att göra detsamma med vin.
Så blev också fallet. Enligt Burtons uppgifter fanns det låntagare som lämnade in ett dussin dyra flaskor för att snabbt få ut reda pengar. Något som dock väcker en del frågor.
Vem och varför?
För varför ska en person som är rik nog att sitta på en källare med kvalitetsviner gå med på att låna upp dem till 16 procents ränta?
Svaret? Det finns helt enkelt inga sådana personer, skriver Wine Spectator.
Av det skälet inledde Burton och Wellesley sitt lånebedrägeri med hitta ett antal finansiärer och investerare som var att gå in som långivare, så att de låntagare som väntade på sina pengar kunde få betalt, alla med skyddad identitet och falska företagsuppgifter.
Några låntagare i kö fanns det emellertid inte. Inte heller några räkenskaper eller någon handelshistorik som det skulle via sig. Istället överfördes majoriteten av pengarna till Burton och Wellesleys bankkonton och användes enligt åtalet till att köpa vin och “guld, andra varor och tjänster”.
Greps med falska pass och guldtackor
Med pengar som formligen brann i fickan gjorde sig Burton snabbt ett namn i Londons finaste kretsar. Samtidigt väckte hans dekadenta livsstil misstankar bland andra i vinbranschen. Att den rike affärsmannen stod bakom ett ponzibedrägeri föresvävade dock aldrig någon.
Det var först under 2019 som bubblan sprack när en amerikansk investerare sökte råd hos en brittisk jurist. Som långivare i det brittiska företaget Bordeaux Cellars var han nu bekymrad över uteblivna räntebetalningar och kunde inte komma i kontakt med företaget i fråga.
Samma år greps Stephen Burton på ett hotellrum I Kent tillsammans med två falska pass, guldtackor, klockor och buntar med kontanter i utländsk och brittisk valuta till ett totalt värde av nästan 1 miljon pund.
På fri fot
Sex månader senare erkände han sig skyldig penningtvätt och innehav av falska pass och dömdes till fyra års fängelse. Dock är han inte längre häktad. Under 2020 släpptes han tidigt från fängelset, möjligen med anledning av pandemin. Hans nuvarande vistelseort är okänd.
Wellesley greps i sin tur den 4 februari 2019. Han har redan dömts två gånger för ekonomiska brott och avtjänar för närvarande ett fängelsestraff i England. Åklagaren i USA överväger att han ska utlämnas, skriver Wine Spectator.
Läs även: Veckans vita: Piggt skaldjursvin på aligoté
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.