Håll koll på algerna innan du hoppar i plurret, uppmanar SMHI som varnar för algblomning i Östersjön. Den extrema värmen från juni och juli och avsaknaden av vind innebär att blomningen skulle kunna explodera närsomhelst.
SMHI 30 Juli: Uppdaterad varning för algblomning
Mest läst i kategorin
“Förutsättningarna för algblomning är optimala just nu – det blåser inte jättemycket, och ett högtryck har parkerat sig över Östersjön där vi sett lite algblomning mellan molntäcket. Troligtvis kommer vi att se en rejäl utbredning i dagarna som kommer”, sade Markus Lindh från SMHI i en intervju med SvD, i början av juli.
Uppdatering 30 juli
Den 29 juli släpptes satellitbilder på ytansamlingar av alger i södra Östersjön och Bottenhavet. Detta är normalt för årstiden vi befinner oss i, men de ovanligt höga temperaturerna runt om i landet och avsaknaden av vind gör risken för alger ännu större.
Just nu är SMHI upptagna med att analysera algerna för att se om det är den giftiga sorten, som kan skada främst småbarn och djur.
“Vi har en utsjöexpedition som är på väg ut som kommer att täcka för att se vilka växtplankton som växer upp just nu. Blir det en rejäl algblomning får vi mer information då”, säger Lindh.
Förra året slog algblomningen rekord, och väderförhållandena är ungefär samma denna sommar. Inte all algblomning är giftig, men de bakterier som är det kan orsaka problem i magen och huden.
Läs mer om algblomning på SMHI.se.
Läs mer: Det här oroar sig båtägare för mest – Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.