Håll koll på algerna innan du hoppar i plurret, uppmanar SMHI som varnar för algblomning i Östersjön, Södra Bottenhavet och Finska Viken.
SMHI 8 juli: Uppdaterad varning för algblomning
Mest läst i kategorin
Just nu är det extra viktigt att hålla ett öga på SMHI:s algkartor, för att se om det kan finnas alger där du badar i sommar. Kartan beskriver vart SMHI från sina satellitbilder uppskattar att det finns ytsamlingar av alger. Nu under sommaren uppdateras kartan dagligen.
Enligt SMHI är det i nuläget svårt att se via satellitbilderna, på grund av de moln som täcker stora delar av området. Men i luckorna syns områden av cyanobakterier och ytansamlingar från Sydöstra Östersjön till Södra Bottenhavet samt in i Finska viken.
Östersjön ett av världens mest förorenade hav
På senare år har kraftiga algblomningar blivit ett tecken på att sommaren är här. Men Världsnaturfonden vill påminna om att det är ett tecken som egentligen inte borde finnas, eftersom det pekar på att havet inte är i balans.
“Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och läget är väldigt allvarligt. Cirka en femtedel av Östersjöns bottnar beräknas vara syrefria och omkring en tredjedel lider av syrebrist så vi måste ta krafttag och fortsatt minimera de övergödande utsläppen”, säger Inger Näslund från WWF.
Kan orsaka magsjuka och infektion
Men algerna är också skadliga för oss människor, särskilt de blågröna algerna.
“Vid tecken på algblomning ska man undvika att bada och även försöka hålla sina husdjur borta från vattnet”, säger Näslund. “Om man råkar svälja vatten med blågröna alger kan det orsaka magsjuka eller ökad risk för infektion i öppna sår.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.