Långt innan Norge var känt för sin olja och sin massiva oljefond så var landet känt för sin starka fiskeindustri. Men nu hotas den norska laxen, en av landets största exportvaror, av klimatförändringar.
Norska laxen hotad – "En perfekt storm"
Mest läst i kategorin
Norska laxodlare stöter på utmaningar kopplade till konsekvenser av klimatförändringarna. Problemen har lett till en ovanligt hög dödlighet för fisken, från en ovanligt tuff vinter till klimatfenomenet El Nino, rapporterar Reuters.
El Nino, vädersystemet som höjer temperaturer över hela världen, tätt följt av kallare vatten och de värsta fallen av manetangrepp på 20 år har drivit upp dödligheten för odlad lax till nästan 17 procent i år. Ett rekord, menar Norges veterinärinstitur.
Perfekt storm hotar norska laxen
“Den här vintern har varit något av en perfekt storm för industrin när det kommer till utmanande förutsättningar”, säger Philip Scrase, analytiker på Carnegie till Reuters.
Norge är världens största producent för Atlantlax och står för omkring 50 procent av den globala marknaden. Nu hoppas landet att sommaren ska väga upp för det dåliga första halvåret.
Men då verkar höga temperaturer och varmare vatten istället öka mängden sjölöss – ett annat hot för den norska laxen.
“Att behandla för sjölöss påverkar fisken, och vaccinet kan försämra hälsan och leda till att den blir känslig för andra åkommor”, säger DNBs analytiker Alexander Aukner.
Så ska fisken skyddas
För att skydda fisken testas särskilda undervattensburar avsedda för att hålla laxen långt under ytan, en lösning som ska hålla lössen borta.
Odlarna håller också laxen längre i sina anläggningar på land innan de flyttas till det hårdare havsklimatet, något som ännu inte har lett till minskad dödlighet för den norska laxen.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.