Drömmen om lyxyachter drivna av kärnkraft väcker både hopp och skepsis. Men kan det verkligen bli verklighet?
Lyxyacht med kärnkraft – en så kallad delad fråga


Mest läst i kategorin
I över 60 år har idén om kärnreaktorer på yachter figurerat i diskussionerna kring hållbara alternativ. Medan diesel-elektriska system och alternativa bränslen ofta lyfts fram som framtidens lösningar för yachtdrift, väcks nu frågan om en kärnkraftsdriven superyacht skulle kunna vara svaret på långfärder utan utsläpp, skriver Boat International.
Fördelarna med kärnkraft
Tänk dig att glida fram i över 20 knop med iskall luftkonditionering, utan att släppa ut ett enda gram koldioxid. Att tanka en gång per decennium och att kunna använda det traditionella maskinrummet till roligare aktiviteter. Detta är den lockande bilden av kärnkraftsdrivna yachter.

Även om det finns tekniska och regulatoriska utmaningar, är kärnkraft till sjöss ingen nyhet. Enligt Mark Tipping på Lloyd’s Register finns det betydligt fler kärnreaktorer i marint bruk än på land. Det handlar snarare om en utveckling än något helt nytt.
Historiskt sett har det funnits civila fartyg med atomkraft, som det amerikanska lastfartyget NS Savannah från 1950-talet. Projektet var dock dyrt och fartyget hade begränsningar i vilka hamnar det kunde anlöpa, vilket ledde till att det togs ur drift efter tio år.

“Jätteladyn” – en svensk industriell triumf
I varvskrisens skugga byggde Uddevallavarvet TT Nanny – ett tekniskt mästerverk. Men varför blev hon aldrig räddningen? Här är historien. En gång i tiden
Senaste nytt
Ett silverbullet för utsläppsfria hav?
Intresset för kärnkraft inom den maritima sektorn har ökat markant på senare tid. Kärnkraft kan potentiellt erbjuda utsläppsfria fartyg med längre livscykler och minimalt behov av bunkringsinfrastruktur.
Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) har satt som mål att minska sjöfartens koldioxidintensitet med 40 procent till 2030 och nå nettonollutsläpp till 2050. Även om detta inte direkt riktar sig mot yachter, finns det en tydlig press på utveckling inom fritidssektorn.
Samtidigt har alternativa bränslen som metanol, ammoniak och vätgas sina egna utmaningar. Kärnkraft har potentialen att bli en banbrytande lösning.

Hamnen räcker inte till för Zuckerberg
Att Zuckerberg är rik visste vi. Men att hans yacht är så stor att hamnen knappt räcker till? Det fick lokalborna se när lyxkolossen gled in. Bodø i
Skeptiska varv och social acceptans
Trots potentialen är inte alla varv som bygger superyachter lika entusiastiska. Feadship menar att kärnreaktorer inte är en praktisk lösning. Enligt dem skulle den betongsköld som krävs för reaktorkärnan kunna fördubbla yachtens vikt. Även om utvecklare som HolosGen har en annan syn, medger de att en specifik genomförbarhetsstudie krävs för att fastställa vikten exakt.
Det dåliga med kärnkraft
Feadship pekar även på ineffektiviteten i att ha en reaktor igång under de långa perioder som en yacht ligger i hamn eller ankrad. De anser att det vore mer effektivt att använda kärnkraft på land för att producera gröna bränslen som metanol till flera yachter.
Lürssen har också gjort inledande studier, men anser att tekniken fortfarande ligger för långt fram i tiden, inte minst på grund av frågetecken kring social acceptans.

“Det var crème de la crème” – men fjällen sa nej till Zuckerberg
Zuckerbergs superyacht syns längs Europas kuster – men hans närvaro förblir ett mysterium. Samtidigt väcker helikopterturer i fjällen kritik. Mark
Miniatyrisering och sjunkande kostnader
Kostnaden var ett stort hinder för kärnkraftsdrivna fartyg som NS Savannah. Men de senaste åren har stora framsteg gjorts i att miniatyrisera och industrialisera tekniken. Det är nu möjligt att skapa effektiva mikroreaktorer som genererar några få megawatt och får plats i en sex meter lång container.
I USA har flera startups inom kärnkraftsteknik fått finansiering. HolosGen har bland annat utvecklat en prototyp som liknar en jetmotor och genererar elektricitet istället för värme. Den kompakta designen gör att den kan installeras både vertikalt och horisontellt.

Dagens mindre och mobila reaktorer är betydligt billigare, och en leasingmodell kan minska den initiala investeringen för ägarna. Genom att leasa reaktormoduler slipper ägaren att själv ansvara för drift och hantering av använt kärnbränsle. Kostnaden för reaktorn, inklusive personal, försäkring och avveckling, täcks då av en månatlig leasingavgift.
Enligt Øyvind Kamsvåg på Ulstein kan den teoretiska kostnaden per kilowattimme för denna teknik konkurrera med dieselgeneratorer, förutsatt att reaktorns kapacitet utnyttjas väl. Explorer-yachter och stora fartyg som tillbringar lång tid till havs är därför mer lämpade för kärnkraft. I framtiden skulle dessa yachter till och med kunna fungera som mobila kraftverk och leverera elektricitet till landnätet.

Världens största privatyacht laddar för avgång
Det är förvisso fyra år till avgång men det gäller att ladda inför resan med världens största privatyacht redan nu. Ulyssia är en gigayacht och samtidigt
Läs också:
Äldre missgynnades trots rekordtillväxt. News 55
Talande tystnad: Hård kritik mot Folksams miljard-blunder. E55
Chefer mår allt sämre: “Överväldigande känsla”. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.