Tycker du också att det kan vara krångligt att lyckas laga god mat ute på sjön? Långseglaren Liv Bryngelsson har delat med sig om de bästa tipsen på hur man kan lyckas med lyxig och enkel mat ombord på båten.
Laga lyxigt och enkelt i båten
Mest läst i kategorin
“Det finns två saker seglare pratar om, väder och mat! Maten är ju lite av dagens höjdpunkt när man är ute med båten. För oss är maten en stor del av upplevelsen. Vi börjar planera tidigt på dagen om vi ska äta snabbt och lätt eller lite lyxigare”, berättar Liv Bryngelsson.
Hon tror också att det är en myt att det ska vara svårt att laga mat på båtsemestern. Det krävs ingen superyacht för att laga god mat, utan man kommer långt med bara två plattor och en ugn. Läs nedan om Livs bästa tips för lyxig och enkel mattlagning till havs!
1. Förbered så mycket som möjligt
Man gör sig själv en stor tjänst om man förbereder färdiga påsar med mjöl, jäst, frön och andra torrprodukter som behövs för att exempelvis baka bröd. Har man rätt mängder från början är det enklare att sätta igång med baket. “Dessutom blir du väldigt populär bland seglarkompisarna när du kommer över med ett par nybakade frallor på morgonen!”, säger Liv.
2. Sätt in en ugnstermometer
För att hålla koll på temperaturen när man bakar underlättar det något otroligt att installera en ugnstermometer i ugnen. Det kan vara särskilt svårt på en båt att hålla koll på exakt när man ska ta ut maten ur ugnen, vare sig det är en köttlimpa eller ett surdegsbröd. Att maximera ugnen är ett generellt bra tips. Det finns massor med gott man kan laga i ugn – inget slår en god potatisgratäng, till exempel.
3. Investera i en tryckkokare
Liv tipsar också starkt om att installera en tryckkokare. “Den är helt otrolig. Det går snabbare, sparar gas och du kan lugnt laga mat under tiden du seglar, allt ligger ju instängt och säkert i tryckkokaren. Det är bara att slänga ner ingredienserna, sätta på locket och 20 minuter senare har du en fantastisk gryta”, berättar hon.
4. Bunkra på basvaror
Basvaror som alltid räddar en måltid är bland annat krossade tomater, hållbarhetsbehandlad grädde, vitlökspuré, chilisås, kokosmjölk på burk, fond, fransk senap, oliver och pesto. Det är också smart att satsa på hållbara grönsaker, som potatis och lök.
5. Vakuumförpacka maten
Att vakuumförpacka maten kan vara en god idé om man ska ut och segla längre än bara ett par dagar. Man kan också köpa vakuumförpackat kött i affären som har en längre hållbarhet. Enligt Liv glömmer man också lätt bort att allt inte behöver vara i kylskåpet. Saker som ketchup och senap håller sig faktiskt bra utanför.
6. Mer mindfulness i köket
Den viktigaste ingrediensen för att laga god mat ute på sjön är enligt Liv mindfulness. Man får komma ihåg att matlagning på båten får ta den tid det tar, och att mat inte behöver vara komplicerad för att vara lyxig. Att laga snabbmat behöver inte heller innebära snabbmakaroner. För att få en ännu mer harmonisk känsla i båten tipsar hon också om att sätta färska kryddor i självvattnande krukor. Men det absolut mest viktiga är kanske trots allt att våga och inte vara rädd för att misslyckas!
Liv Bryngelsson är aktuell med kokboken Båtköket – 14 långseglares recept och tips som går att köpa här.
Läs hela artikeln på På Kryss.
Läs mer: Bästa tipsen för att hålla sams i båten – Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.