Dagens PS

Knasiga knepen mot späckhuggarna du ska skippa

späckhuggare
Vissa försök att stävja attackerande späckhuggare har visat sig vara mer framgångsrika än andra. Här listar vi några av dem. (Foto: Jan Kåre Ness/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 10 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

I takt med att späckhuggarnas taktik mot lyxyachterna i Gibraltar hårdnar, antar också metoderna för att stävja problemet nya dimensioner. Här listar vi fem av dem.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nöden har ingen lag brukar det ju heta. Särskilt inte när det kommer till späckhuggare som löper amok.

En devis som rederier och båtägare blivit varse på senare tid.

Bakgrunden är späckhuggarnas återkommande attacker som förstört – men även sänkt – båtar och lyxyachter kring Gibraltarsundet och vid den spanska Atlantkusten, vilket Dagens PS tidigare kunnat rapportera.

Nöden har ingen lag brukar det ju heta. Särskilt inte när det kommer till späckhuggare som löper amok. (Foto: Jan Kåre Ness / TT)

Vissa mer framgångsrika än andra

Ett lika fascinerande som skrämmande fenomen, där frågetecknen kring attackerna allt jämt hopar sig. Så även båtfolkets metoder för att råda bot på problemet, vilka varit både märkliga och överraskande skriver Business Insider.

Framför allt har vissa försök att stävja späckhuggarna visat sig vara mer framgångsrika än andra. Resultaten för respektive metod har sammanställts av Cruising Association, CA, som samlat in rapporter från incidenterna och analyserat metoderna.

Här listar vi fem av dem.

  1. Spela död
    En klassiker får vi ändå lov att säga.

    Möter du en björn i smultronsnåret hade detta sannolikt varit värt ett försök. Det som avses i det här fallet är dock att ta ner seglen och stänga av motorerna.

    Något som i vissa fall minimerat skadorna på båten i fråga, men också gjort att attackerna varat längre. Som metod betraktat varierar också resultaten, sedan forskningen visat att 63 procent av 231 båtar som varit i kontakt med en späckhuggare och fått lätta skador, inte följt rådet.
  2. Skapa en sandstorm
    Fråga inte vem som kom på det, men ett udda, likväl beprövat knep, kan enligt rapporter till CA vara att kasta sand bakom båten om en späckhuggare närmar sig.

    Det har, enligt vissa, fått späckhuggarna att skingras, eftersom det grumlade vattnet stör dem. Dock har de återvänt när sanden spritts ut i vattnet.
  3. Köra iväg – snabbt
    Detta alternativ ligger helt klart nära till hands – åtminstone i teorin. Det är också ett råd som den spanska regeringen givit i frågan, baserat på forskningen, då det i bästa fall får späckhuggarna att tröttna.

    Med det sagt är späckhuggarna snabba simmare och kan komma upp i hastigheter på upp till 30 miles, motsvarande 48 km/h. En rivstart kan således vara klokt.
  4. Föra oväsen
    Även detta en återkommande metod i interaktioner mellan människor och djur. I kampen mot späckhuggarna har sjömän följaktligen både tutat och använt sig av smällare.

    Forskning visar också att buller kan avskräcka. Smällare och liknande är dock olagligt då det kan förstöra djurens hörsel och bör undvikas.
  5. Kissa i en hink
    Den konstigaste metoden av dem alla. Det måste sägas. Vi får även anta att den uppstått i ren desperation. För vem skulle annars försöka avskräcka ett uppretat djur med vätska som bensin eller diesel – än mindre en hink med urin?

    Här vill vi därför vara tydliga med att bensin och diesel kan skada späckhuggaren, men också att urin som vapen betraktat är fullkomligt meningslöst.
ANNONS

Nöden har ingen lag. Viktigt att poängtera är dock att vissa metoder av ovan nämnda metoder kan vara plågsamma eller skadliga för marina däggdjur. Mer information kring detta finner du på Cruising Associations hemsida.

Relaterad läsning om späckhuggare:

ANNONS

Senaste nytt

Späckhuggarna slår till igen – sänkte lyxyacht

Allt fler attacker av späckhuggare på mindre båtar

Späckhuggare lär varandra att sänka båtar

Läs även:

Okunskap eller bara oflyt – superyachterna som sjönk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför båtförsäkringar

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS