Dagens PS

Ingen lågkonjunktur för superyachter

superyachter
Roman Abramovitj äger superyachten Eclipse, som är världens näst största, och en kartläggning visar nu att han troligen äger fem yachter. (Foto: Peter Seyfferth/TheYachtPhoto.com)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

Den globala superyachtindustrin blomstrar och i avsaknaden av ryska köpare, som nästan helt försvunnit från marknaden, drivs efterfrågan på av amerikaner.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra helgen avslutades Monaco Yacht Show, där visades nästan rekordmånga yachter, 117 stycken och showen verkade befinna sig i en annan värld än den utanför, med krig i Ukraina och förlamande energikris i Europa, det rapporterar Bloomberg.

Enligt chefer i branschen är efterfrågan på yachter omättlig och den har intensifierats under pandemin, när rika människor kom fram till att en egen båt var ett bra sätt att komma undan både smitta och nedstängningar.

Förra året var ett rekordår

År 2021 blev ett rekordår för försäljning av yachter på grund av den stora efterfrågan. Enligt Fraser Yachts mäklarfirma kommer rekordet troligtvis inte matchas i år, men försäljningen är fortfarande 68 procent högre än ett 13-årigt genomsnitt.

Enligt Kevin Bodington, grundare och vd för YachtBuyer.com såldes förra året 1 001 superyachter på 24 meter eller mer, för 9,4 miljarder euro, nästan 102 miljarder kronor. Hittills i år har 567 superyachter sålts för 4,2 miljarder euro, nästan 45,5 miljarder kronor.

Han säger att anledningen till att marknaden saktar av inte så mycket beror på bristande efterfrågan utan snarare på bristande utbud, och att varvens orderböcker är ganska fulla, men de kan inte skala upp över en natt.

ANNONS

Senaste nytt

Fortsatt hög efterfrågan

Nu när rädslan för covid-19 har minskat fortsätter efterfrågan på yachter att vara hög. Burgess, en ledande superyachtmäklare, har sett sina intäkter öka med 20 procent i år, jämfört med förra året och de är på väg mot ytterligare ett rekordår.

”Våra kunder är alla mycket rika, de har alltid känts skottsäkra och ogenomträngliga och kraftfulla”, sade Burgess vd Jonathan Beckett i en intervju i samband med showen, skriver Bloomberg.

ANNONS

Han sade också att han tror att det enda pandemin gjorde var att få de rika kunderna att, för första gången i sitt liv, känna sig sårbara och att kunderna nu tänker på att livet är skört och att de inte är odödliga så eftersom de har råd att göra något riktigt trevligt kan de lika väl göra det nu.

Amerikaner äger flest superyachter

Efterfrågan drivs nu av amerikaner. Den 31 augusti stod, enligt Superyacht Times, ägare från USA för den största delen av den befintliga flottan av nybyggda superyachter. Amerikaner äger 23 procent av den globala flottan av superyachter på över 40 meter, ryssar äger för 9 procent. Andra köpare av dessa enorma lyxbåtar är greker, britter, turkar och italienare.

Sedan många år har ryska oligarker köpt dessa fartyg, något som satt den traditionellt diskreta syperyachtindustrin i rampljuset, men efter Rysslands invasion av Ukraina har ryska miljardärers superyachter värda hundratals miljoner beslagtagits eller immobiliserats.

Men, frånvaron av ryssar på superyachtmarknaden verkar inte störa försäljningen särskilt mycket.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Putins superyacht har bytt namn till “Killer whale”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför båtförsäkringar

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]