Dagens PS

Bästa rutten i norra Bohuslän

bohuslän
Upptäck norra Bohuslän med båt i sommar! (Foto: Unsplash)
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 29 juli 2021Publicerad: 29 juli 2021

Passa på att tillbringa semestern på båten i sommar. Besök magiska Bohuslän och kryssa fram på havets E6. Det går att tillbringa hur mycket tid som helst bland kobbar och skär, men vi har valt de bästa stoppen för en veckas rutt i norra Bohuslän.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Strömstad och Kosteröarna

Strömstad är en av Bohusläns få städer och en bra start om man vill ta sig an skärgården i Bohuslän från norr. 7 kilometer rakt västerut från Strömstad ligger Kosteröarna omgivna av Kosterarkipelagen. Öarna består av Nord- och Sydkoster och är Sveriges mest västliga öar med bofast befolkning.

kosteröarna

Foto: TT

På Kosteröarna passar det bra med vandring eller cykling för att uppleva naturen. Öarna är helt bilfria men se upp för en och annan flakmoped! Här finns flera restauranger samt vandrarhem och rökeri. Kosteröarna omges av Kosterhavets nationalpark – Sveriges enda marina nationalpark. Här får man inte missa Kosters vandringsled under ytan- en 200 meter lång snorkelled.

bohuslän

Foto: TT

Grebbestad

Fortsätt från Koster söder ut mot Grebbestad för nästa stopp. Grebbestad gjorde sig känd som bad- och kurort redan i början av sekelskiftet. Leran i havsviken ansågs främja hälsan och gyttjekurer var mycket populära. Än i dag är Grebbestad en av norra Bohusläns mest populära badorter. Här får man inte missa att äta dagsfärska och handplockade ostron! Ostronakademin har sitt säte i Grebbestad och arbetar för att öka kunskapen och intresset för ostron, samt att ge de svenska ostronen uppmärksamhet.

ostron

Foto: TT

Fjällbacka

ANNONS

Inte långt från Grebbestad ligger Fjällbacka. Namnet kommer av det stora berget, eller fjället, vilket utmärker samhället som har anor från 1600-talet. Camilla Läckberg har förstås gjort sitt för att sätta Fjällbacka på kartan, men Ingrid Bergman var här långt tidigare. En äkta Hollywoodstjärna bidrog såklart till att göra Fjällbacka populärt. Gästhamnen ligger precis nedanför berget med många restauranger och affärer i direkt anslutning. En tur upp på Vetteberget är ett måste innan färden går vidare. Berget delar sig i två genom Kungsklyftan, en smal passage med ett klippblock som tak. Här spelades delar av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter in.

bohuslän

Foto: TT

Smögen

Från Fjällbacka fortsätter färden mot Smögen en dagstur bort. Den berömda Smögenbryggan är drygt 1 km lång och är fullproppad med affärer och restauranger. Under högsommaren kan det vara svårt att få plats då Smögenbryggan är en av de mest kända turistmålen i Bohuslän. Det gäller alltså att vara ute i god tid. Utanför Smögen ligger Hållö, ett naturreservat i princip av granit. Här kan man bada i jättegrytor som bildats under istiden där den mest kända kallas Marmorbassängen. Bassängen är känd för att ha särskilt klart och turkosblått vatten. På Hållö finns också Bohusläns äldsta fyr.

smögen

Foto: TT

Skaftö

Härifrån tar vi sikte på Skaftölandet. Skaftö ligger i Lysekils kommun långt ut i havsbandet men med en skärgård som ger skydd från havet. På ön finns framförallt två samhällen värda att besöka, Fiskebäckskil och Grundsund. Fiskebäckskil ligger vid södra sidan av Gullmarsfjorden på andra sidan vattnet från Lysekil. En gång i tiden var det här ett av Sveriges finaste skepparsamhällen och det kan man se på bebyggelsen. Här är det fullt av kaptensvillor som andas historia. I takt med att sjöfarten minskade blev byn istället en populär badort för Göteborgs societet. Än i dag är Fiskebäckskil känt som ett sommarparadis och här finns hotell och flertal bra restauranger.

Grundsund

På västra sidan av Skaftö ligger Grundsund, ett fiskesamhälle som fortfarande lever året om. Byn delas av en kanal som skiljer Skaftö från den lilla ön Ösö. Längs med kanalen kryllar det av sjöbodar och bryggor, och det går att köpa fisk direkt från de många yrkesfiskarna som håller till här. Grundsund är en av de få liknande fiskelägen som inte förvandlades till badorter under 1800-talet, och fisket är än idag en viktig näring. Här finns en stor gästhamn som är mycket populär.

ANNONS
bohuslän

Foto: TT

För att klara den här rutten på en knapp vecka är det dags att vända norrut igen. Det går så klart att stanna vid fler samhällen längs med kusten, och då är Sotenäskanalen mot Hunnebostrand ett tips. Eller så går färden utomskärs med sikte mot Väderöarna, Sveriges mest otillgängliga idyll. Läs mer här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför båtförsäkringar

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]