I semestertider finns tid för en god bok. The Economist listar de fem bästa böckerna du ska läsa för att förstå hur de finansiella fifflarna bär sig åt – och ibland klarar sig undan.
Bästa böckerna för att förstå finansiellt fiffel
Mest läst i kategorin
Det kanske inte är de bästa boktipsen för hängmattan, men är man intresserad av ekonomisk brottslighet och finansiellt fiffel är tipsen perfekta. Det är inte så att Ponzi uppfann det som nu kallas Ponzibedrägerier, de har funnits i århundraden.
Sofistikerat och i större skala
Samma sak gäller för skatteflykt – så länge det funnits skatter har folk gjort sitt bästa för att undvika att betala. Detsamma gäller för länders ledare som roffar åt sig så mycket de kan av nationens pengar.
Däremot handlar det om mycket större skala i modern tid. Fifflet är mer sofistikerat, och globaliseringen ger gödning till anonyma skalbolag och stiftelser som döljer ljusskygga aktiviteter, skriver The Economist. Myndigheterna försöker ta tag i problemen, Panama Papers läcker, men det sätter inte stopp för fifflarna.
Paradis utan skatter och regler
I “Treasure Island” beskriver Nicholas Shaxson skatteparadisen, eller “hemligheternas jurisdiktioner” som han kallar dem. Han är expert på brittiska “andra imperiet” från Jersey och Guernsey till de brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna. Framväxten av skatteparadisen drevs av män från finansdistrikten i London och New York. Deras mål var att skapa ett skatte- och regleringsfritt “annanstans”.
Plundring av nationer
J C Sharmans “The Despot’s Guide to Wealth Management” handlar om hur länder plundras av kleptokratiska ledare och deras vänner. Författaren, som är professor vid Cambridgeuniversitetet, har lagt decennier på att studera utländska finansiella center och de system som används för att dölja de stulna tillgångarna.
Oligarker och Putinvänner
Vill man veta hur Storbritannien förvandlats till världens pengatvättmaskin är det Oliver Bulloughs “Butler to the World” man ska läsa. Enligt Bullough bestämde sig landet efter andra världskriget för att bli ett nytt hem för allt kapital som flöt fritt internationellt.
I dagsläget är det uppenbart hur många ryska oligarker och andra Putin-anknytna investerat i brittiska tillgångar.
Sopa framför egen dörr
“American Kleptocracy” av Casey Michel tar itu med hyckleriet i USA. Landet är en världsledare när det gäller att bekämpa ekonomiska brott över nationsgränser – men har misslyckats med att ta tag i problemen inom de egna gränserna.
Hundratals miljarder smutsiga dollar strömmar genom New Yorks fastighetsmarknad, Miamis finansdistrikt, skalbolag i Delaware och stiftelser i North Dakota.
Svensk profil åtalad
Korrupta politiker har huvudrollen i “Billion Dollar Whale” av Tom Wright. Den handlar om skandalen med den statliga Malaysiska investmentfonden 1mdb, där också Hollywoodhöjdare och Wall Street-tungviktare var inblandade i härvan.
Malaysias premiärminister Najib Razak dömdes till 12 års fängelse. I år åtalades Goldman Sachsbankiren Roger Ng, något som Dagens PS rapporterat om.
Också den svenske profilen Claes Dahlbäck åtalades i härvan.
4,5 miljarder dollar (knappt 47,8 miljarder kronor) försnillades från det malaysiska folket. Många av de inblandade går fortfarande fria, bland annat Jho Low, den misstänkta hjärnan bakom affären.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.