Dagens PS

Australiens rikaste kvinna gillar inte sitt porträtt

National Gallery of Australia i Canberra där ett porträtt av Australiens rikaste kvinna nu visas
National Gallery of Australia i Canberra, där ett porträtt av Australiens rikaste kvinna nu visas. (Foto: Wikimedia Commons CC0) (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Thennicke)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Ett porträtt av Australiens rikaste person, Gina Rinehart, visas nu på en konstutställning, men enligt uppgift vill hon att det tas bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utställningen Australia in Colour med verk av konstnären Vincent Namatjira, som tillhör Australiens ursprungsfolk Aboriginerna, har pågått på National Gallery of Australia i Canberra sedan mars, det skriver CNN.

Ta bort det

En målning av gruvmagnaten Gina Rinehart är ett av 21 porträtt som är med i utställningen, men hon tycks inte gilla det.

Bland övriga porträtterade finns bland andra drottning Elizabeth II, musikern Jimi Hendrix, den australiensiska aboriginernas rättighetsaktivist Vincent Lingiari och landets tidigare premiärminister, Scott Morrison.

Australisk media rapporterar att Gina Rinehart har kontaktat National Gallery of Australias direktör och ordförande och begärt att porträttet av henne ska tas bort.

ANNONS

Senaste nytt

Egen överdriven stil

CNN skriver att Vincent Namatjira säger i ett uttalande att han målar “människor som är rika, mäktiga eller betydelsefulla, människor som har haft ett inflytande på detta land och på mig personligen, direkt eller indirekt, vare sig det är på gott eller ont”.

Han säger att han målar det han ser och att människor inte behöver gilla hans målningar men att han hoppas att de tar sig tid att titta och tänka på varför den här aborigin-killen har målat dessa mäktiga människor, samt vad han försöker säga.

Porträttet av Gina Rinehart är, liksom de andra porträtten i utställningen, målat i Vincent Namatjiras stil med överdrivna drag hos dem han porträtterar, skriver ABC News.

ANNONS

Gina Rineheart har inte kommenterat porträttet av henne offentligt och National Gallery of Australia har inte bekräftat att hon bett dem ta bort porträttet.

Konstnärlig frihet

Australiska National Association of Visual Arts, NAVA:s, vd, Penelope Benton, menar att yttrandefrihet är en universell mänsklig rättighet som konstnärer värderar högt.

“Konstnärligt uttryck är en grundläggande aspekt av det australiensiska kulturlivet och det måste inkludera friheten att ställa ut, framföra eller distribuera verk som kan vara impopulära, chockerande eller störande”, säger hon till ABC News.

“Medan Rinehart har rätt att uttrycka sina åsikter om Namatjiras verk, betonar NAVA att utövande av press på galleriet för att ta bort målningen bara för att hon ogillar den, skapar ett farligt prejudikat för censur och kvävning av kreativa uttryck”, fortsätter hon till ABC News.

Veckans tavla: Hängde upp sin egen konst på museum

Skönhet ligger i betraktarens öga. Ibland tvingas man dock ta saken i egna händer, vilket var precis vad en 51-årig museianställd i München nyligen gjorde.

CC BY-SA 4.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]