Dagens PS

Arkeologer har upptäckt en "portal till underjorden"

I en grotts i Israel (dock ej grottan på bilden) menar arkeologer att de hittat bevis för nekromanti och annan magi och att grottan fungerat som en möjlig portal till underjorden
I en grotta i Israel (dock ej grottan på bilden) menar arkeologer att de hittat bevis för nekromanti och annan magi som visar att grottan fungerat som en möjlig portal till underjorden. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juli 2023Publicerad: 17 juli 2023

Arkeologer har upptäckt bevis på en “portal till underjorden” i en grotta där nekromanti och annan kultisk magi utspelade sig för 2 000 år sedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grottan innehåller, enligt forskarna, alla de fysiska och klultiska element som behövs för att den ska fungera som en möjlig portal till underjorden, det rapporterar Vice.

Legender och verkliga händelser

Grottan ligger nära Israels huvudstad Jerusalem och innehåller forntida dödskallar, vapen, lampor mynt och artefakter från flera tusen år, det framkommer i en ny studie som publicerades förra veckan.

Te’omim-grottan var en väl använd kultplats för hedningar under den sena romerska perioden för ungefär 2 000 år sedan, men den innehåller även artefakter som är minst 4 000 år gamla.

Grottan är ursprung till både legender och verkliga händelser eftersom dess naturliga hålrum och källvatten har lockat till sig besökare sedan bronsåldern.

Under Bar Kokhba-revolten under 200-talet efter Kristus fungerade den exempelvis som gömställe för judiska rebeller.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Utgrävningar sedan 2009

Utgrävningen av platsen har pågått sedan 2009 och är ett samarbete mellan Martin (Szusz) Department of Land of Israel Studies and Archaeology vid Bar-Ilan University och Cave Research Center vid Hebrew University of Jerusalem.

Sedan 2009 har 120 intakta oljelampor, vapen, mynt, kärl och tre mänskliga kranier grävts fram.

ANNONS

Lamporna och dödskallarna och andra artefakter hittades inklämda i djupa sprickor i grottan, vilket tyder på att forntida människor medvetet arrangerade dem i rituellt syfte.

Försökte återuppväcka de döda

Enligt studien föreslår Eitan Klein, arkeolog vid Israel Antiquities Authority och Boaz Zissu, arkeolog vid Bar-Ilan University, “med vederbörlig försiktighet att nekromantiska ceremonier ägde rum i Te’omim-grottan under den sena romerska perioden, och att grottan kan ha fungerat som ett lokalt orakel (nekyomanteion) för detta ändamål”, det skriver Vice.

Placeringen av artefakter i grottan verkar vara avsiktlig och det antyder att människor för 2 000 år sedan utförde nekromantiska ceremonier i avsikt att återuppväcka de döda.

Grottan är därmed ett nytt exempel på så kallad archaeology of magic, alltså arkeologi om magi.

Är inte fiktion

“De flesta föremål som upptäcktes i svåråtkomliga springor i Te’omim-grottan, inklusive oljelamporna, keramik- och glasskålarna och kärlen, yxhuvudet och dolkarna, användes på ett eller annat sätt för trolldom och magi i grottor, som uppfattades som möjliga portaler till underjorden”, säger arkeologerna till Vice.

De säger vidare att syftet var att förutsäga framtiden och frammana de dödas andar.

Det kan låta som fiktion, men Eitan Klein och Boaz Zissu sammanfattar flera skriftliga källor och arkeologiska upptäckter som stärker deras påstående att grottan användes för magiska ritualer.

ANNONS

Svårt bevisa magiska metoder

De förklarar att det inte är lätt att identifiera magiska metoder i arkeologiska bevis. Magi används i rituella handlingar som främst utförs av individer.

Ibland ska det utföras på en specifik plats och ibland kräver det att specifika föremål används.

“Därför, för att lokalisera magi i det arkeologiska sammanhanget, måste vi spåra materiella bevis för dessa metoder”, säger arkeologerna till Vice.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Unika vrakfynd vid Äpplet Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]