Dagens PS

"Århundradets guldfynd" – hittade skatt från 500-talet

"Århundradets guldfynd" – hittade skatt från 500-talet
Det praktfulla halsbandet av tio guldpärlor och nio brakteater bars av dem med mest makt. Foto: Arkeologiska museet i Stavanger/Theo Eli Gil Bell
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 10 sep. 2023

Det kallas “århundradets guldfynd”, och norska arkeologer är lyriska. En glad amatör med metalldetektor hittade skatten från folkvandringstiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett guldfynd som inte setts maken till sedan 1800-talet gjordes av en amatör med metalldetektor.

Norske Erlend Bore ville ha en hobby, för att komma ur soffan. Han köpte en metalldetektor och gav sig ut på skattjakt, och hittade bokstavligen guld på ön Rennesøy i sydvästra Norge.

Trodde det var chokladpengar

“Först trodde jag att jag hittat chokladpengar med guldpapper, eller leksakspengar”, säger han i ett pressmeddelande från Stavangers arkeologiska museum enligt sciencenorway.no.

Erlend Bores metalldetektor började pipa, och först trodde han att han hittat choklad- eller leksakspengar. Foto: Arkeologiska museet, UiS

Det var varken choklad- eller leksakspengar: I stället gjorde han århundradets guldfynd i Norge anser museets chef Ole Madsen.

ANNONS

Senaste nytt

Följde regelboken

Erlend Bore gjorde precis det han skulle, han slutade gräva, markerade platsen och tog kontakt med myndigheterna.

Arkeologerna kunde gräva upp en guldskatt Norge inte sett maken till sedan 1800-talet, och experterna daterar de nio brakteater, tio guldpärlor och tre guldringar, till mitten av 500-talet, under den så kallade folkvandringstiden.

ANNONS

Lokala guldsmeder

“Det här smycket tillverkades av skickliga guldsmeder och bars av de mäktigaste i samhället”, säger Håkon Reiersen, docent vid museet i pressmeddelandet.

“Det är väldigt ovanligt att hitta så många brakteater tillsammans”, fortsätter han.

Det fanns också två guldringar i skatten, sammanlagt hittades 100 gram guld i jorden på Rennesøy. Bild: Arkeologiska museet, UiS

Offrat i kristider?

Arkeologerna tror att guldskatten grävdes ned eller offrades, i mitten av 500-talet drabbades området av kris, med klimatförändring, skördar som misslyckades och pest uppger Håkan Reiersen.

“De många övergivna gårdarna i Rogaland tyder på att krisen slog särskilt hårt mot det här området”, säger han enligt sciencenorway.no.

Läs även: Skatten som ger en glimt av vikingarnas smyckesteknik (Dagens PS]

Läs även: Guldet som visar Oden är äldre än man trott (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]