Fulla av viktiga näringsämnen och kan odlas på ställen där inte mycket annat kan växa. Är pumpor framtidens supermat?
Är pumpor framtidens supermat?
Mest läst i kategorin
Vi förknippar ofta pumpor med Halloween. Utskurna i olika former smyckar de trädgårdar och verandor. I Sverige använder vi inte pumpa lika mycket i matlagning som i exempelvis USA kring Thanksgiving.
Även om amerikanarna förmodligen är bättre på att använda pumpor än oss så är pumpans värde högre än att bara användas kring Halloween och Thanksgiving, skriver BBC.
Den stora potentialen ligger i pumpans näringsmässiga och medicinska fördelar. Pumpan är full av viktiga näringsämnen, relativt lätt att odla, tålig och klarar torka bra.
Pumpor kan bli räddningen
När bönder världen över kämpar med vattenbrist och hårdare klimat kan pumpor bli räddningen.
I Bangladesh har det bildats miniöknar efter översvämningar orsakade av en fem månader lång monsun. På grund av flodföroreningar är marken steril men de tåliga pumporna går fortfarande att odla på marken. Tack vare pumporna kan landet tackla både arbetslöshet och undernäring.
Pumpor är idealiska att odla i regioner där det är torka och bönder i Bangladesh gör bra vinster jämfört med andra produkter.
Supermat fullproppad med näring
Pumpor är fullproppade med näring och antioxidanter som kan förebygga cancer. Frukten innehåller betakaroten, c- och e-vitamin, järn och folat som alla stärker vårt immunförsvar.
Eftersom de är så fulla av näring är de idealiska att odla i länder där näringsrik mat är svår att få tag på.
Vissa utmaningar med pumpor
Men det finns såklart vissa utmaningar med att odla pumpor. Pumpaplantor behöver bin för att pollineras och det finns insekter som lockas av blommorna och orsakar skador på plantorna.
Fördelarna väger ändå upp nackdelarna. I en värld där befolkningen växer och jorden blir allt varmare kan pumpor vara framtidens supermat.
Skribent och researcher
Skribent och researcher