Det finns inget hus i franska Antibes som är så tyngt med proveniens och historia som Château de la Croë. Men idag hänger åter osäkerhetens lås på dess grindar. Här är det fantastiska husets historia.
Antibes smycke - nu konfiskerat
Mest läst i kategorin
Det finns nyanser på välfärd. Signalsubstanser som bara de som vet, kan avläsa. Små skillnader på ett märke som du inte känner till. Valet av bostad på rätt sida av en gräns du inte vet om.
Men så finns det signaler på välfärd som inte går att missa.
Runt spetsen på det fina området på Cape d’Antibes går Boulevard John Fitzgerald Kennedy. En väg som får det anrika amerikaflirtande namnet när Boulevard du Maréchal Juin viker av från stranden och upp på berget.
Från fint till luxuöst
Från att ha kantats av stora villor utefter stranden, byter gatan karaktär fullständigt efter namnbytet. Här går det inte att missa att nivån stigit från fint, till en klass för sig.
Genom gatans största grindar, ser jag ingenting. Grindarna är höga, häcken tät och staketet signalerar tydligt att jag inte behöver göra mig besvär för att försöka kika in. Men via Google Maps ser jag var jag är och kan börja söka svar.
Huset som ligger dolt djupt in på den åtta hektar stora tomten, heter Château de la Croë och har en fantastisk historia. En fastighet, som sedan den byggdes 1927 för Sir William Pomeroy Burton, chef för Engelska Associated Newspapers, har dragit till sig personligheter och historia.
Victoriansk gräddbakelse
Sir William Pomeroy Burton lät arkitekten Armand Albert Rateau 1927 dra upp linjer till en fantastisk egendom längst upp på udden i Antibes.
Stilen på det nya huset var strikt viktoriansk, symmetrisk arkitektur byggd kring husets centrumlinje. Från den stora verandan fanns sedan en häpnadsväckande utsikt ut över Medelhavet.
En av gästerna på Sir Pomeroy Burtons fester var kronprins Edward, hertig av Windsor och sedermera Kung Edward VIII. Då han valde att gifta sig med en nyskild kvinna från folket, abdikerade han från den engelska tronen 1936 och hyrde 1938 Château de la Croë som sitt och hustru Wallis Simpsons privata residens.
Ett hett partyställe
Med ekonomiska muskler och en osinlig vilja till umgänge, renoverades villan och en ny era tog sin start. Huset inreddes efter senaste mode och inreddes med möbler, silver och porslin från England.
Paret Windsor och den pampiga villan blev en av rivierans hetaste party-noder. Mängder med celebriteter trampade uppför husets grusgångar på väg till eller från någon av de många överdådiga fester som hölls.
Blev militärförläggning
Men när Tyskland invaderade Frankrike 1940, lämnades villan åt sitt öde. Paret Windsor flydde till Spanien. Huset blev snart omdanat till logement för de tyska och italienska trupper som stationerats i området och slets hårt.
Efter krigsslutet återvände dock paret Windsor till den numera hårt slippa villan. Ännu en totalrenovering genomfördes och snart kunde det glamorösa livet på Rivieran åter ta fart innanför de vitputsade väggarna.
En av. de mer prominenta gästerna var paret Winston och Clementine Churchill, som 1948 firade sin 40-åriga bröllopsdag här. Winston Churchill var dock inte helt nöjd med besöket och kommenterade senare att paret Windsor spred en konstig stämning omkring sig.
1949 var dock den Windsorska eran slut. 1950 såldes hela anläggningen till skeppsredaren och multimiljonären Aristotle Onassis.
Dock blev hans ägande kortvarigt. 1957 hittade hans fru Athina honom i säng med sin väninna Jeanne Rhinelander. Det blev ett stort halabalo. Huset såldes till Onassis svåger och konkurrent Stavros Niarchos, som gav det som gåva till sin fru Eugenia – alltså Athina Onassis syster.
Tala om familjedrama…
1970 drabbades huset av en omfattande brand. Huset blev helt utbränt och även stora delar av den vackra parken förstördes.
Förstört efter brand
Ruinerna av den en gång så fashionabla anläggningen blev sedan stående. Området köptes upp av ett utvecklingsbolag, men inga renoveringsåtgärder startades.
i början av 2000-talet ockuperades marken och fastigheten av squatters, som ytterligare förstörde och slet på det som nu var kvar av glansen.
Såldes till oligark
2010 skrevs dock de första raderna i ett nytt kapitel i Château de la Croë’s vinliga historia. Multimiljardären och oligarken Roman Abramovich köpte då resterna av huset och den stora parken och genomförde en totalrenovering av hela anläggningen.
Prislappen för arbetet uppskattas ha landat någonstans runt 1,5 miljarder kronor och när den var slutförd, hade Château de la Croë återuppstått i sin forna glans och ursprungliga utseende.
Konfiskerat av myndigheterna
Idag vilar dock åter ödets hand över anläggningen. Efter Rysslands invasion av Ukraina, konfiskerades Château de la Croë som ett led i de ekonomiska sanktioner som lades på männen kring Vladimir Putin.
Så Roman Abramovich kan nu inte längre njuta av sitt nyrenoverade slott på Rivieran. Och tills vidare ingen annan heller.
Tills dess att situationen i Europa reds upp, får ni andra göra som jag, stå utanför de höga grindarna och bara drömma om den luxuösa tillvaro som döljer sig på andra sidan.
Här kan du se mer om:
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra billigaste bolån.