Dagens PS

Forskare: Så blir du lycklig

lycka
Lycka är ett avsiktligt val man kan göra varje dag, menar forskarna. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 12 juli 2022Publicerad: 12 juli 2022

Många ser på lycka som något flyktigt och temporärt. Men enligt forskare är lycka ett avsiktligt val, och ett tillstånd som man kan arbeta för att uppleva varje dag oavsett omständigheterna. Som tur är finns det tydliga strategier för att nå dit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På senare år har forskningen börjat se på lycka på ett nytt sätt. Enligt flera nutida forskare är lycka är en attityd och ett val, snarare än ett tillstånd man uppnår efter att man lyckats få det där jobbet eller gift sig med den där partnern.

Enligt entreprenören Nick Wolny är det inte hållbart att sträva efter att bli lycklig genom att uppnå ytliga mål – riktig, bestående lycka kan helt enkelt inte bero på temporära omständigheter. 

Hjärnforskaren Dean Burnett är inne på samma spår, och menar att det faktiskt är möjligt att kultivera ett konstant tillstånd av lycka. Det handlar bara om att fokusera på sin inre resa, snarare än att försöka uppnå extern framgång.

Men hur går det till i praktiken? 

Se på saker med perspektiv

Enligt forskaren Wendy Syfret måste man komma ihåg att man egentligen är ganska liten och faktiskt inte är i centrum av universum. Att se på världen med en gnutta perspektiv är befriande, snarare än sorgligt, och gör oss till mer empatiska och nyfikna individer. 

ANNONS

Senaste nytt

Ha mindre mål, snarare än stora

Förvånansvärt nog visar forskningen på att det heller inte skadar att släppa taget om sitt eget syfte. Många idag lever i en konstant stress att uppnå storslagna mål och rädda världen, men blir ofta besvikna eftersom drömmarna helt enkelt är för omfattande. 

Istället bör man ha mindre och mer realistiska mål, och inte heller leva på den flyktiga lyckan man får efter att ha lyckats med det man ville.

ANNONS

Unna dig själv – men till en viss grad

På tal om mål är det självklart naturligt att vilja unna sig själv efter man uppnått något. Enligt forskningen är det hälsosamt att fira framgångar, både små och stora, så länge man inte låter sin inre lycka hänga på de externa belöningarna.  

Var öppen för förändring

Livet är oförutsägbart, på gott och ont. Konstnären och forskaren Klaus Heesch menar att det är viktigt att vara flexibel och välkomna oundvikliga förändringar, istället för att motstå dem. 

Är man lycklig bara för att allt är som det alltid varit är risken stor att den lyckan försvinner så fort något i livet förändras – vilket det kommer göra vare sig man vill det eller inte. 

Praktisera tacksamhet

Tacksamhet är A och O. Att vara tacksam för sitt liv och för den man är och det man har är grunden för att uppnå inre lycka. Rent praktiskt kan det hjälpa att skriva ner tre saker man är tacksam för varje dag, för att få in det i den dagliga rutinen.

Ta hand om dig själv

Slutligen menar Heesch att man självklart också måste ta hand om sig själv för att bli lycklig – sova ordentligt, äta nyttigt och omge sig själv med människor som lyfter en. När man mött sina egna behov kan man möta nya hinder i livet med förnyad energi.

ANNONS

Läs hela artikeln på Fast Company.

Läs mer: Stress gör att ditt immunförsvar åldras i förtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS