Först kom larmet om brist på svenska ägg inför påsken. Nu kommer nästa larm om svenska ägg som både lär förvåna och uppröra.
Ägglarm – igen: Mer gift i ekoägg än vanliga
Mest läst i kategorin
I julas var det brist på svenska ägg.
Nu närmar vi oss påsken där vi får leva med samma situation.
En femtedel av den svenska äggproduktionen är borta på grund av först ett salmonellautbrott och sedan en storbrand.
”Ovanlig situation”
”Det är en ovanlig situation, svenska konsumenter är vana vid att det bara finns svenska ägg i butikerna. Nu har vi för första gången på länge sett ägg från andra europeiska länder”, konstaterade Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska ägg, då.
Svenska ägg har vi alltså inte så det räcker utan vi får lita till importerade.
”Våra svenska packerier har hittat importvägar, så vi fyller upp tomrummet med import. Framför allt med ägg från de andra nordiska länderna. Det har funkat förvånansvärt bra”, säger Marie Lönneskog Hogstadius nu till SvD.
Nu ringer äggklockan igen, och den här gången gäller larmet ekologiska ägg, en produkt allt fler svenskar väljer.
Ekoägg är snällare mot hönan men dyrare, skriver Råd & rön och avslöjar samtidigt att man får i sig miljögifter via ekologiska ägg.
”Ibland så mycket att små barn inte bör äta fler än tre ägg i veckan”, skriver konsumentsajten.
Senaste nytt
Testat nio ekoleverantörer
Råd & Rön har testat ägg från 20 svenska leverantörer, där nio bedriver ekologisk verksamhet och elva har konventionell drift.
Man har letat efter gifter i form av dioxiner, PCB och högfluorerade ämnen, PFAS.
”Resultaten visar tydligt att det finns problem med alla tre i ekologiska ägg och att små barn inte behöver äta speciellt många av de mer förorenade äggen för att komma upp i nivåer som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa bedömt kan påverka hälsan på lång sikt”, är Råd & Röns omdöme.
Fiskmjöl är orsaken
Det har varit bekant redan tidigare att ekologiska ägg innehåller mer dioxiner och PCB än konventionella ägg.
Orsaken är det fiskmjöl som ekohönsen får som proteinförstärkning.
I fodret till konventionellt uppfödda höns tillsätts proteinet i form av syntetiskt framställda aminosyror, men det godkänns inte i ekologisk produktion.
Larmet: Ont om svenska ägg i påsk. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.