Julens läckerheter förknippas gärna med kött och fisk, men varför inte addera fler vegetariska inslag i år? Här är 3 gröna tillbehör som passar perfekt till julhelgens festligheter.
3 gröna tillbehör till julhelgens festligheter
Mest läst i kategorin
Apelsin & fänkålsallad med rostade pinjenötter
Apelsin hör julen till och tillför både syra och fräschör till den salta och ibland feta julmaten. Här i form av en vitaminrik sallad som du snabbt blandar ihop och serverar till skinkan eller laxen.
Ingredienser
1 apelsin
1 stor fänkål
1 nypa salt
4 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk finhackad schalottenlök
Så här gör du:
1. Riv apelsinskalet, skär ut filéerna och pressa ut juicen.
2. Skiva en stor fänkål tunt, gärna med hjälp av mandolin. Blanda med en nypa salt.
3. Krama eller knåda fänkålen ordentligt så att den mjuknar.
4. Vispa ihop en vinägrett av apelsinjuice, citronzests och olivolja. Tillsätt en äppelcidervinäger och hackad schalottenlök.
5. Blanda samman fänkål, apelsin och vinägrett. Toppa med rostade pinjenötter.
6. Servera till skinka, rökt eller gravad lax.
Bakad rotselleri med brynt smör och hasselnötter
Rotselleri är en smakrik och mättande rotsak. Att ugnsbaka sellerin tillför både sötma och karaktär, som passar bra med både Jansson och prinskorv.
Ingredienser
1 medelstor rotselleri
100 gram smör
2 msk hackad schalottenlök
1-2 msk sherryvinäger alt. rödvinsvinäger
1/2 dl grovt hackade hasselnötter och persilja
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Baka rotsellerin hel i ugnen i ca 45-60 minuter.
3. Känn efter med en potatissticka att rotsellerin är mjuk i mitten.
4. Bryn smöret och låt det svalna av.
5. Blanda smöret med hackad schalottenlök, vinäger, hasselnötter och persilja.
6. Servera som tillbehör eller ensamrätt.
Rödkålssallad granatäpple
Rödkål brukar dyka upp på julbordet och serveras tillsammans med det varma. Här skivar du kålen tunt och blandar med äpplen. Resultatet blir ett lika enkelt som nyttigt tillbehör till köttbullarna.
Ingredienser
1 rödkålshuvud
2 äpplen
1 granatäpple
En näve körsbärstomater
1-2 nypor salt
Så här gör du:
1. Börja med att skiva rödkålshuvudet tunt och riv äpplena.
2. Blanda samman rödkål och äpplen med ett par nypor salt.
3. Krama ur kålen tills den har mjuknat.
4. Kärna ur ett granatäpple. Halvera körsbärstomaterna.
5. Toppa rödkålssalladen med kärnorna från granatäpplet och körsbärstomaterna.
6. Servera med köttbullar eller prinskorv.
Tips! Krama granatäpplet ordentligt så att kärnorna släpper. Öppna sedan upp, pilla ur kärnorna och spara juicen.
Läs även: Fyra dryckestips som matchar julskinkan
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.