Siar om framtiden och berättar om styrkan i sin satsning.
Danske karatemannen går all-in på gym
Mest läst i kategorin
I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.
Vem är du?
“Mitt namn är Rasmus Ingerslev och jag är styrelseordförande och grundare av Barry’s Bootcamp Nordic samt en rad andra bolag inom träning och hälsa. Jag är dansk men kom till Stockholm som ”refugee of love” 2013. Min fru är svensk – och vi blev föräldrar då.”
Hur fick du idén?
“Mitt stora intresse för gymbranschen kom när jag tävlade i danska karatelandslaget och reste mycket runt om i värden. Speciellt gymmarknaden i USA var mycket annorlunda än den danska. Och jag skrev faktiskt min avslutande uppgift i marknadsekonomi kring att bilda en dansk gymkedja med inspiration från USA och anpassad efter dansk kultur. Mycket av dom tankarna låg till grund för mitt första företag, som jag och mina partners skapade 2001 och lyckades bygga upp till Danmarks största gymkedja. Sen dess har jag byggt flera företag inom gym- och hälsobranschen och jobbat mycket inom den organisatoriska biten av vår bransch – bland annat som förste, icke nordamerikanske styrelseordförande för den globala organisation för gymbranschen, IHRSA.”
Berätta mer om bolaget och vad ni gör.
“Barrys Bootcamp är min senaste startup. Det är ett amerikanskt highend och högintensivt träningskoncept som jag provade i februari 2015 i Miami. Det är känt som ‘The Best Workout in the World’ och det var 100 procent love at first sight. Sättet att träna på, tuffa intervaller på löpband och målinriktad styrketräning i nattklubbsmiljö med supermusik och väldigt intensiv atmosfär gjorde att jag kände mig hemma. Min partner i Barry’s Nordic och jag investerade först ett års arbete i att få rättigheterna till Barry’s, som är ett globalt varumärke och ett av av dom starkaste i USA. Därefter satsade vi ett och halvt år på att hitta rätt lokal, så det var en fantastisk känsla att öppna dörrarna i augusti i år. Jag tycker vi har skapat ett superteam och vi har blivit väldigt väl mottaget i marknaden, så jag är ganska säker på att vi ska lyckas bygga den affär och det community vi har ambition för. Barry’s finns till exempel i London, Dubai, Milano, LA, New York – och ingen har stängt än!”
Vad blir nästa steg?
“Jag har fått mycket förfrågningar inom Skandinavien.” Vi letar fler lokal i Sverige och Köpenhamn. Vi har Barry’s-rättigheterna till Sverige, Danmark och Finland.”
Bästa entreprenörstips?
“Lyckat entreprenörskap är till mycket stor del beroende av entreprenörens ‘power of persistence’ och den kommer lika mycket från passion som disciplin. Därför måste din affär vara någonting du är passionerad av – oavsett hur bra en idé du tycker du har. Man måste känna att man gör skillnad och att jobbet har en djupare mening. Annars blir det för hårt och risken att du ger upp är stor.”
Värsta fallgropen?
“Det finns många, men det finns nog fler som har tagit slut på cash innan dom tog slut på goda idéer, så det är bra att säkerställa att man har likviditet tillgänglig till att genomföra det projekt man håller på med – och har superkoll på likviditet under hela resan. Att behöva cash snabbt är oftast väldig dyrt.”
Finansieringen – vad bör man tänka på?
“Ingen tror på ditt projekt mer än du och om du inte är redo att ‘put your money where your mouth is’ kommer det vara svårt att få förtroende från andra investerare. Hur mycket och hur tidigt man ska ta in pengar beror på projektet. Personligen har jag haft stor fördel av att ta in partners tidigt som kommit in billigt för att dom bidrar med kompetenser som är viktiga för projektets framgång och kompletterar mina egna kompetenser. För mig är ambitionen med det initiala kapitalet att skapa ‘proof of business’ och då ta in mer kapital till ett högre värde. Jag tror det är superhälsosamt att inte ha för mycket kapital tillgängligt tidigt. Det skapar en bra ‘bootstrapping’-kultur som blir en del av bolagets DNA. Pengar kostar och dom måstes spenderas väl.”
Var ser du dig själv/företaget om fem år?
“Om fem år är Barry’s på flera ställen i Stockholm och Sverige – och dessutom i Danmark och Finland. Teamet har växt med fler superpassionerade träningsmänniskor, flera lever av det dom brinner för, och vi har blivit en fast, positiv del av vardagen för dom som tränar hos oss. Vi har lyckats bygga ett community, som i grund och botten är den väsentligaste förutsättningen för vår succé.”
Vem borde bli nästa ”Veckans entreprenör” – varför?
“Jag känner mig lycklig lottad att ha lärt känna så mycket grymma entreprenörer i Stockholm, så det är svårt att peka på bara en. Jag är ju även gift in i en superentreprenöriell familj (svåger Saeid Esmaeilzadeh, Serendipity och fru Mouna Esmaeilzadeh, SciLife Clinic). Ofta när man pratar entreprenörskap har man fokus på dom som antingen har växt supersnabbt eller bygger många bolag. Entreprenörskap är dock oftare det långa sega draget. En som jag tycker har gjort en imponerande resa i det sammanhanget är Homan Panahi med Vator Securities. Storyn som börjar med ägandet av en korvkiosk till att nu introducera biotechbolag på börsen till hundratals miljoner kronor är jag säker på många skulle tycka är inspirerande. Det tycker jag i alla fall.”
Namn: Rasmus Ingerslev
Yrke: Serieentreprenör, styrelseledamot och investerare inom träning och hälsa. Aktiv roll i Barry’s, Repeat, Wexer och Fitner.
Ålder: 43
Bor: Dalagatan, Vasastan och Marbella, Spanien.
Civilstånd: gift med Mouna (Doktor Mouna TV4).
Gör helst: tränar och upplevelser med familjen.
Gör helst inte: städning och administration.
Det vet ingen om mig: var nära konkurs under finanskrisen men kämpade mig tillbaka med de 5 procent av min förmögenhet jag hade kvar.
Följ Rasmus Ingerslev och Barry´s Bootcamp här:
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.