Dagens PS

Zelenskyj fick inte det han ville av Nato i Vilnius

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj vid Nato-tppmötet i Vilnius
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj vid Nato-tppmötet i Vilnius. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 juli 2023Publicerad: 24 juli 2023

Ukraina utlovades inte någon konkret tidslinje för inbjudan eller slutgiltig Nato-anslutning vid Natotoppmötet den här månaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas lobbykampanj för att vinna de åtaganden de önskade vid Natos toppmöte i Vilnius misslyckades, det rapporterar Newsweek.

Villa ha konkret tidslinje

Ukraina ville ha en konkret tidslinje för Nato-inbjudan och anslutning, men opposition från Tyskland och USA satte stopp för det.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj och Natos ledare hyllade toppmötet som en milstolpe för Natos förnyade fokus att avskräcka Ryssland och ett avgörande steg mot Ukrainas resa in i försvarsalliansen.

Den slutgiltiga Vilniuskommunikén är dock vag och liknar den ökända Bukarestdeklarationen från 2008, i vilken Frankrike och Tyskland blockerade Ukraina från att anslutas.

Därför finns det en oro för att Ukraina inte kommer komma närmare ett medlemskap än så här.

ANNONS

Senaste nytt

Inte närmare Nato

En källa nära Ukrainas presidentämbete som känner till diskussionerna säger anonymt till Newsweek att Ukraina nog inte är övertygat.

“De är inte dumma. Jag tror inte att de verkligen ser sig själva som så mycket närmare Nato idag, jämfört med dagen innan toppmötet i Vilnius”, säger källan till Newsweek.

ANNONS

Natos kommunikéer är noggrannt formulerade och klubbas av medlemsländernas diplomater månaderna och veckorna fram till mötena.

Inför toppmötet i Vilnius rapporterades det om Tysklands och USA försiktighet i formuleringar, båda ländernas ledare hade gjort klart att de inte tänkte riskera att Nato hamnar i en direkt konflikt med Ryssland genom att bjuda in Ukraina mitt i ett krig.

Ville få in textrad

“Ukrainarna bad om en textrad om att den hjälp som tillhandahålls, och kommer att tillhandahållas till Ukraina, inte är en ersättning för medlemskap”, säger källan nära Volodymyr Zelenskyjs administration till Newsweek.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron gick med på det, något som kan ses som en vinst för Ukraina.

Men USA och det nationella säkerhetsrådet gick, enligt källan, inte med på det.

“De sa hela tiden att det här är en gräns för dem. Det gjorde bara ukrainarna väldigt misstänksamma. Senare fick vi reda på att det verkligen var tyskarna som pressade administrationen, NSC, att inte gå med på det här uttrycket. Trots att de sa till ukrainarna att de var okej med det”, säger källan till Newsweek.

Inga kommentarer

En talesperson för Tysklands utrikesministerium säger till Newsweek att de inte kommenterar ordväxlingar i konfidentiella förhandlingar och tillade att texten i kommunikén från Vilnius återspeglar Natos konsensus.

ANNONS

Talespersonen sade vidare att kommunikén tydligt anger Ukrainas väg mot full euro-atlantisk integration.

I den slutliga kommunikén står det att: “Ukrainas framtid ligger i Nato. Vi bekräftar åtagandet som vi gjorde vid toppmötet 2008 i Bukarest att Ukraina kommer att bli medlem i Nato, och idag inser vi att Ukrainas väg till full euro-atlantisk integration har gått bortom behovet av handlingsplanen för medlemskap”.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Biden: Ukraina kan glömma Nato så länge kriget pågår Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]