Kinas diktator Xi Jinping har träffat Nederländernas premiärminister. Xi riktar ny, hård kritik mot landets sanktioner mot Kina.
Xi Jinping: "Ingenting kan stoppa oss"
Mest läst i kategorin
Relationerna mellan Kina och Nederländerna har varit ansträngda sedan Nederländerna, tillsammans med USA, blockerat exporten av avancerad chipteknologi till Kina, på grund av risken att de ska användas för militära ändamål.
Halvledarchips är kritiska komponenter i allt från smartphones till bilar.
Nederländska teknikjätten AMSL Har hindrats från att exportera sina ultravioletta litografimaskiner till Kina.
ASML är just det enda företag som kan tillverka den typen av maskiner, avgörande för chiptillverkning.
Finns i Taiwan
Dess produkter används av företag som taiwanesiska TSMC för att tillverka de minsta och mest sofistikerade chipsen, skriver CNBC.
Hittills har ingen så kallad EUV-maskin levererats till Kina.
I januari hindrade den nederländska regeringen AMSL från att exportera några av sina ultravioletta litografisystem till Kina.
Den kinesiska ledningen svarade med att kritisera Nederländerna och uppmanade landet att “upprätthålla en objektiv och rättvis position och marknadsprinciper” och “skydda de två ländernas och deras företags gemensamma intressen”.
Senaste nytt
Upprepar kritiken
Nu har Xi Jinping tagit emot Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Peking och upprepat kritiken.
“Det kinesiska folket har också legitima utvecklingsrättigheter, och ingen kraft kan stoppa takten i Kinas vetenskapliga och tekniska framsteg”, sade Xi, enligt Xinhua News Agency.
“Att skapa vetenskapliga och tekniska barriärer och bryta industriella och försörjningskedjor kommer bara att leda till splittring och konfrontation”, slog Xi fast och uppmanade Nederländerna till samarbete.
”Rättvis och transparent”
Xi sade att Kina är redo att fortsätta dialogen med Nederländerna och uppmanade landet att “tillhandahålla en rättvis och transparent affärsmiljö för kinesiska företag”.
Enligt Reuters sade Rutte på onsdagen att Nederländerna försökt säkerställa att exportrestriktioner, när de är relaterade till halvledarindustrin och företag som ASML, aldrig är riktade mot ett enskilt land.
“Vi försöker alltid se till att påverkan är begränsad”, hävdade Rutte.
Läs mer:
Slut på krisen: USA storsatsar på halvledare. Dagens PS
Så ska svensk forskning lösa halvledarbristen. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.