Vad händer egentligen bakom de lyckta dörrarna i Davos? World Economic Forum (WEF) är kanske mest känt för sina ambitiösa mål att förbättra världen. Men hur bra är deras egen arbetskultur?
WEF tillåter trakasserier: “Psykologiskt våldsam institution”
Mest läst i kategorin
Kontrasten mellan WEF:s offentliga ställningstaganden för jämställdhet och inkludering och den verklighet som anställda beskriver kan kännas något nedslående.
Under Klaus Schwabs ledning har nämligen flera medarbetare vittnat om diskriminering och sexuella trakasserier – både från Schwab själv och från andra chefer.
Ungdomlig makeover
En källa beskriver hur Schwab bestämde sig för att ge organisationen en ungdomlig makeover.
Detta innebar i korthet att en drös äldre arbetare skulle få sparken – något HR-chefen Paolo Gallo motsatte sig.
Resultatet? Gallo fick gå.
En annan incident involverar en ung kvinna som blev utsedd att leda ett startup-initiativ.
Men när hon meddelade Schwab att hon var gravid, fick hon istället sparken.
Liknande öden har drabbat flera andra kvinnor som vittnar om hur deras karriärer skadats när de varit gravida eller återvänt från föräldraledighet.
Andra vittnar om rasistiska chefer som öppet använder n-ordet och medvetet ignorerar svarta anställda.
Senaste nytt
Och Klaus?
Klaus Schwab har själv fått en drös anklagelser riktade mot sig.
Flera kvinnor vittnar om hans suggestiva kommentarer och ovälkomna inviter.
En receptionist berättade hur Schwab föreslog privata middagar och utflykter, och en tidigare personlig assistent beskrev hur han ofta kommenterade hennes utseende på ett olämpligt sätt.
“Herr Schwab har aldrig och skulle aldrig uppträda på det vulgära sätt som beskrivs”, svarar en talesperson för WEF enligt Wall Street Journal.
Men många tidigare anställda målar upp en annan bild.
“Det är en psykologiskt våldsam institution”, säger Topaz Smith, en före detta anställd som fick sparken när hon blev förälder.
“Lever inte som vi lär”
Tiffany Hart, en svart anställd som tillbringade nästan ett decennium på Forumet, berättade att en chef ifrågasatte hennes peruk och, medan han viftade med tändstickor, frågade om han kunde sätta eld på den.
Vid ett annat tillfälle sa han: “Om jag hade vetat att du hade dyslexi, skulle jag aldrig ha anställt dig”.
Hon säger att hon rapporterade chefen till personalavdelningen utan resultat. Forumet uppger i sin tur att de inte hört talas om anklagelserna.
När en annan chef, Roberto Bocca, skällde ut Hart och kallade henne för “bitch” under ett teammöte, sa hon att personalavdelningen avfärdade det med att han bara var “italiensk och mycket passionerad”.
Tillslut lämnade Hart år 2022.
“Vi äter inte vår egen hundmat”, säger hon. “Vi främjar inkludering och ska förbättra världens tillstånd och kvinnors rättigheter, men gör motsatsen”.
“Plågsamt att bevittna”
Den tidigare WEF-chefen Farid Ben Amor orkade inte jobba mycket längre än ett år innan han sa upp sig.
“Det var plågsamt att bevittna hur kollegor tappade bort sig själva på grund av den våg av trakasserier som kom från högt uppsatta chefer. De gick från att vara sociala och glada till att isolera sig själva, undvika ögonkontakt och ha mardrömmar i flera år efteråt”, säger Amor och fortsätter:
“Det är särskilt plågsamt när man jämför det med den entusiasm och uppriktighet som många av oss hade när vi började på Forumet”.
Läs också:
Trump-feber bland Davos-eliten. Dagens PS
Efter fiaskot: Ska Biden bytas ut? Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.