Legosoldaterna i Wagnergruppen fortsätter sin verksamhet i Centralafrikanska republiken. Kreml tillåter det som en del i att behålla sitt inflytande i Afrika.
Wagnergruppen fortsätter i Afrika
Mest läst i kategorin
Jevgenij Prigozhins Wagner-grupp av legosoldater kommer att få behålla en del av sin verksamhet i Afrika, enligt två källor Bloomberg refererar till.
Den ryska ledningen ger sitt tillstånd till det och låter Prigozhin därmed fortsätta understödja det ryska inflytandet i Afrika, trots oenigheter och myteriet efter invasionen i Ukraina.
Uppgörelsen gäller Wagner-gruppens verksamhet i Centralafrikanska republiken och ska enligt Bloombergs källor ha stöd av Vladimir Putin.
Avtalet ska ha gjorts i kölvattnet av de förhandlingar som genomfördes efter Wagner-gruppens myteri i Ryssland för en tid sedan.
USA agerade snabbt
Wagner-gruppen har i åratal byggt en armé i Afrika för att understödja Rysslands strävanden efter inflytande.
När USA, efter myteriet nyligen, agerade för att få bort legosoldaterna från Afrika reagerade Ryssland snabbt för att skydda dem.
Utrikesminister Sergei Lavrov har kämpat för att försäkra afrikanska motsvarigheter om att Ryssland fortfarande är engagerat i ett nätverk av säkerhetspartnerskap – inklusive tillhandahållande av militära instruktörer i Centralafrikanska republiken.
Det markeras ytterligare när Ryssland senare i juli är värd för sitt andra afrikanska toppmöte, i St. Petersburg.
Senaste nytt
”Stannar i Afrika”
“Wagner kommer att stanna i Afrika, det är säkert”, säger Sergei Markov, politisk konsult med nära band till Kreml.
“Men vem man kommer att rapportera till, Prigozhin eller en annan oligark, är ännu inte bestämt.”
Samtidigt har så många som 600 Wagner-soldater lämnat Centralafrikanska republiken efter myteriet i Ryssland och efter att ha vägrat skriva kontrakt med det ryska försvarsministeriet.
Prigozhins främsta tillgång för afrikanska ledare var hans tillgång till Putin, vilket gör honom nu mindre användbar än tidigare, säger en person i ett ryskt statligt företag med kunskap om Afrika-operationer som begärde anonymitet för att uttala sig för Bloomberg.
Svår att ersätta
Ändå betyder hans personliga kontakter med dessa afrikanska ledare, och hans mäns lojalitet, att han inte kommer att vara lätt att ersätta, menar Marat Gabidullin, före detta senior Wagner-befälhavare och Sergei Khrabrykh, tidigare på ryska försvarsdepartementet.
Samtidigt använder USA turbulensen för att få afrikanska ledare att utvisa legosoldaterna.
“Vi fortsätter att uppmana regeringar i Afrika och på andra håll att upphöra med allt samarbete med Wagner”, säger Matthew Miller, talesman för utrikesdepartementet.
Sudan nästa fokus
Nästa stora fråga kan vara framtiden för Wagners operationer i Sudan, där Prigozhin hjälpt rebeller som kämpat mot armén samtidigt som Moskva har nära band till militärledningen i Khartoum.
Kreml har kunnat föra denna dubbla politik genom att i hemlighet placera ut legosoldaterna, ett tillvägagångssätt man även använt i det oljerika Libyen.
Ryssland har mer på spel i Sudan än på andra håll. I åratal har ryssarna strävat efter att etablera sin första flottbas i Afrika på Sudans Röda havskust, en plan USA varnat Sudan för att gå vidare med. Det skulle ge Moskva permanent tillgång till Suezkanalen, Indiska oceanen och den arabiska halvön, påpekar Viktor Bondarev, före detta rysk flygvapenchef.
Läs även: Mysteriet Belarus: Väst letar Wagner och kärnvapen (Dagens PS)
Läs även: Ryssland byter ut Wagners soldater mot fångar (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.