Dagens PS

Von der Leyen: Råder nolltolerans mot hat inom EU

von der Leyen
Sveriges premiärminister Ulf Kristersson, mitten till vänster, och Belgiens premiärminister Alexander De Croo, hedrade under onsdagen offren som omkom under terrordådet i Bryssel. (Foto:Martin Meissner/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 18 okt. 2023Publicerad: 18 okt. 2023

Med anledning av måndagens terrordåd höll Sveriges statsminister Ulf Kristersson under onsdagen en pressträff tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander de Croo och EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen. Och fronten var enad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är just nu tätt mellan presskonferenserna för Ulf Kristersson, som under onsdagen deltog vid en ceremoni i centrala Bryssel för att hedra de två svenskar som under måndagen dödades, i vad som då bedömdes vara ett attack riktad mot Sverige.

Något som sedan kunde fastställas under tisdagens pressträff i Rosenbad, då statsministern bekräftade att terrordådet var direkt riktat mot Sverige som nation.

Detta kort efter att gärningsmannen bakom attacken, skjutits till döds på ett café i Bryssel, vilket Dagens PS då kunde rapportera.

“För det första ska vi värna vårt öppna demokratiska samhälle, vi ska stå upp och fast vid våra egna värderingar. Det är inte vi som ska anpassa oss efter terrorister”, sade statsministern då.

Gemensam presskonferens

När han, tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander de Croo och EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen höll en gemensam presskonferens under onsdagen, kvarstod den retoriken.

“Vi är inte de som ska ändra vårt sätt att leva”, sade Kristersson.

Något som såväl Alexander de Croo stöttade honom i.

ANNONS

Senaste nytt

Dådet har påverkat alla

ANNONS

“Dådet har påverkat våra samhällen. Vi står sida vid sida tillsammans i kampen för frihet och demokrati”, sade han.

Även Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, höll enad front. Hon passade även på att påminna om att det inom EU råder nolltolerans mot hat och att det när nöden kräver kan vara aktuellt att gemensamt utvisa personer, skriver SvD.

“Om en person bedöms vara ett hot mot den nationella säkerheten måste medlemsstaterna ha makten att tvinga personerna att lämna”, sade von der Leyen.

Relaterad läsning:

Kristersson efter terrordådet: “Vi ska inte vika oss för terrorister”

Belgien: Misstänkte terroristen skjuten till döds

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]