Nordkoreas auktoritära ledare Kim Jong Uns senaste provokationer väcker frågor om hans militära avsikter, planerar han för krig?
Vill Kim Jong Un ha krig?
Mest läst i kategorin
De senaste veckorna har Nordkoreas ledare struntat i decennier av nordkoreansk politik gentemot Sydkorea, det skriver CNN.
Vill inte återförenas
I decennier har både Nord- och Sydkorea hävdat att de är medlemmar av samma familj och att deras slutliga mål är att återförenas fredligt.
Nu förkunnar Kim Jong Un att Nordkorea inte kommer söka försoning och återförening med Sydkorea och kräver i stället att grannlandet ska klassificeras som en permanent fiende.
CNN skriver att vid en politisk sammankomst i januari sade han enligt den statliga tv-kanalen KCNA, att Nordkorea inte vill ha krig men inte kommer undvika det.
Han sade vidare att om kriget kom skulle Nordkoreas mål vara “att ockupera, undertrycka och återta republiken Korea och underkuva den i republikens territorium”, skriver CNN.
Kärnvapen och tester
Nordkoreas politiska förändring har kommit tillsammans med en massa vapentester och uppmaningar från Kim Jong Un om att påskynda krigsförberedelser som svar på USA:s “konfrontationsrörelser”.
Utvecklingen i det kärnvapenkapabla landet väcker internationell oro och erfarna observatörer debatterar om Kim Jong Uns avsikter.
“Vi vet inte när eller hur Kim planerar att trycka på avtryckaren, men faran ligger redan långt bortom de rutinmässiga varningarna i Washington, Seoul och Tokyo om Pyongyangs ‘provokationer'”, skrev experterna Robert Carlin och Siegfred Heckler i den Nordkorea-fokuserade publikation 38 North i januari.
De föreslår, att Nordkoreas ledare har “fattat ett strategiskt beslut att gå i krig”.
En kritisk fas
Många andra observatörer håller dock inte med, utan hävdar att Kim Jong Un är väl medveten om att alla större militära drag mot Sydkorea och USA kan påskynda hans regims fall.
Men, de uttrycker oro för risken att Nordkoreas eskalerande fientlighet kan leda till någon form av militär sammanstötning på den koreanska halvön och öka risken för en kärnvapenkonflikt.
Eul-Chul Lim, chef för North Korea Research Center vid Kyungnams Universitets Institute for Far Eastern Studies, IFES, i Seoul, anser att situationen på den koreanska halvön har gått in i en väldigt kritisk fas.
“Med tanke på den höga nivån av ömsesidig spänning finns det en möjlighet för oavsiktlig konflikt på grund av missförstånd, felbedömningar och missuppfattningar”, säger han till CNN.
Han tillägger att Kim Jong Un dock antagligen inte ser någon stor politisk eller ekonomisk fördel med krig.
Närmare Ryssland
Enligt experter är det troligt att Kim Jong Uns ökande oro drivs på när Sydkorea och USA ökar sina samordnade militärövningar.
De senaste åren har han pratat om ett kommande politiskt skifte i Sydkorea och hans tro på ett förändrat geopolitiskt klimat har fört honom närmare sin nyckelpartner Ryssland.
Kim Jong Un håller troligtvis koll på valet i USA och vill antagligen gärna se Joe Biden ersättas av Donald Trump, det skriver CNN.
Läs mer: Ökad spänning: De avfyrar flera kryssningsmissiler Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.