Sverige har varit naivt – om Kina, vilket gör det lätt att lura oss. Det säger Kinakännaren Kristina Sandklef i en intervju med Svenska Dagbladet.
Vi kan för lite om Kina: "Lätt att lura oss"
Mest läst i kategorin
I förra veckan avslöjades att Kina har en illegal polisstation i Stockholm för att hålla koll på exilkineser och vad de har för sig i utlandet, vilket Dagens PS rapporterade om.
I en intervju med Svenska Dagbladet menar Kinakännaren Kristina Sandklef att Sveriges förhållande till Kina präglats av godtrogenhet. Hon har tidigare varit Kinaanalytiker åt Ericsson och Försvarsmakten, men arbetar nu som fristående Kinarådgivare.
“Det betyder att det blir lätt att lura oss. Kina är inte som en västerländsk marknad, det är ett väldigt komplext land. Det går att navigera, men man måste ha djup kunskap om hur landet fungerar.”
Kinas president Xi Jinping blev nyligen omvald för en ny mandatperiod av kommunistpartiet. Han har också tydligt visat att politik går före ekonomi och har omringat sig med ja-sägare, enligt Sandklef.
Hennes slutsats är att Sverige varit naivt, precis som andra europeiska länder, gällande Kina. Men om vi agerar tillsammans med andra länder så blir det svårare för Kina att lura oss.
“Jag vet att Ulf Kristersson har en stor kunskap om Kina, och jag tror att regeringen kommer att se över vissa saker i relationen till landet. Men samtidigt inser de nog att det är klokare att köra Kinapolitiken via EU. Det är svårt för ett land med tio miljoner invånare att ensamt sätta sig upp mot Kina.”
Läs även: Kinesiska aktier har varit en usel placering och kan så förbli
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.