Dagens PS

Vattenkrisen: Hälften av vår mat i fara

Global vattenkris hotar hälften av vår mat
Vatten i fritt fall – och det är även vad världens vattenresurser är. Redan i slutet av 2020-talet är efterfrågan 40 procent högre än utbudet. (Foto: Marianne Lövland/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Den globala vattenkris vi ser får allvarliga konsekvenser. Hälften av världens livsmedelsproduktion är i fara, enligt en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är uppseendeväckande resultat och prognoser i den rapport som Global Commission on the Economics of Water nu presenterar.

Mer än hälften av världens livsmedelsproduktion risker att spolieras inom 25 år, eftersom en snabbt accelererande vattenkris sprider sig globalt.

Det krävs brådskande åtgärder för att bevara vattenresurser och stoppa förödelsen av de ekosystem som vårt sötvatten är beroende av, rapporterar The Guardian.

Halva jordens befolkning står redan inför vattenbrist och den andelen kommer att stiga, enligt rapporten.

Obalans redan nu

Redan i slutet av 2020-talet kommer efterfrågan på färskvatten att vara 40 procent högre än utbudet, enligt rapporten.

Regeringar och experter har kraftigt underskattat den mängd vatten som behövs. För hälsa och hygien behöver varje person 50-100 liter vatten per dag – men för att tillräckning mängd näring ska produceras och vi ska få ett värdigt liv krävs cirka 4 000 liter per person och dag.

Ungefär hälften av världens nederbörd över land kommer från frisk vegetation i ekosystem som leder tillbaka vatten till atmosfären och genererar moln som rör sig i vinden.

Kina och Ryssland är de som ”tjänar” mest på dess ”atmosfäriska flodsystem” medan Indien och Brasilien är de som exporterar mest.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Måste tänka radikalt”

“Den kinesiska ekonomin är beroende av hållbar skogsförvaltning i Ukraina, Kazakstan och Baltikum”, säger svenske professorn Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och en av kommissionens medordförande.

“Du kan göra samma sak för Brasilien som levererar färskvatten till Argentina. Denna sammanlänkning visar bara att vi måste placera färskvatten i den globala ekonomin som en global allmännytta”.

”Vi måste tänka radikalt på hur vi ska bevara färskvattenkällorna, hur vi ska använda dem mycket mer effektivt och hur vi ska kunna ha tillgång till färskvatten tillgängligt för alla samhällen, inklusive de sårbara – med andra ord, hur vi bevarar rättvisa mellan rika och fattiga, tillägger Singapores president Tharman Shanmugaratnam, även han medordförande i kommissionen.

Läs mer:

Chockhöjt – vatten 50 procent dyrare. Dagens PS

Fler vattenkrig – snart en ny verklighet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS