Ryssland får fortfarande tech från väst till sin krigsmaskin i Ukraina. När leveranskedjorna avtar på vissa håll ökar de på andra.
Väst hjälper Ryssland i kriget – trots sanktionerna
Mest läst i kategorin
Sanktionerna från väst har riktats mot bland annat de ryska oligarkerna. Men det finns alltid kryphål att hitta, och trots att Roman Abramovitj är hårt sanktionerad sedan kriget i Ukraina inleddes har hans barn inga problem att resa med flyg.
Sanktionerna från väst börjar även bita en del på den ryska staten, men inte i den utsträckning som var meningen.
Tech från väst går till Ryssland
Det rullar fortsatt in stora mängder tech över den ryska gränsen. Det är tankesmedjan KSE-institutet i Kiev som står bakom de nya uppgifterna som visar att runt hälften av alla kritiska komponenter, som chipp, kom från väst under fjolårets tre första kvartal. Mycket av den importerade tech-utrustningen går direkt till den ryska krigsmaskinen på slagfältet.
Importen avtog under krigets första halvår men har sedan dess ökat igen. Mellan januari och oktober i fjol handlade det om kritiska komponenter för 22 miljarder dollar, och ytterligare nio miljarder dollar för “högprioriterade” slagfältskomponenter som väst har varit särskilt noga med att försöka sanktionera, bland annat olika slags chipp.
Senaste nytt
Fortsätter genom tredjepartsländer
Rapporten visar samtidigt att sanktionerna till viss del fungerar men att tekniken fortsatt kan hitta nya vägar in i Ryssland genom tredjepartsländer.
Problemet är att när leveranskedjorna skärs av på ett håll så kan de ofta fortsätta på andra håll. Ryssland har varit bra på att anpassa sig till att knyta nya samarbetspartners, där Kina, Hongkong, Turkiet och Förenade Arabemiraten har sett till så att varorna fortsätter att flyta över den ryska gränsen.
Sanktioner ger svagt resultat
Trots motgångarna så börjar ändå sanktionerna från väst visa något slags resultat, där de ryska importerna av tech, trots att de är fortsatt höga, har minskat rejält jämfört med före kriget.
“Vi börjar äntligen se en långsam och positiv trend”, säger Olena Bilousova, forskningsledare vid KSE Institute, till CNBC.
“Sanktioner är inte en åtgärd du kan genomdriva och förvänta dig att se effekterna av imorgon.”
Läs även:
Huawei bygger hemligt nätverk för chipptillverkning – Dagens PS
Katastrof för Ryssland – 15 miljoner färre invånare – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.