Dagens PS

Varningen: Vindkraften ökar Kinaberoende

Vindkraft
Produktionen av komponenter till vindkraften domineras allt mer av Kina och frågan är om den gröna omställningen riskerar att öka vårt Kinaberoende? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

En stor drivkraft bakom att skynda på den gröna omställningen och satsa på bland annat vindkraft har varit att minska beroendet till Ryssland. Men byter vi bara ett riskabelt beroende mot ett annat?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina ligger i framkant när det kommer till export av produkter, material och komponenter till den gröna omställningen. Landet står för över 80 procent av världens solcellsproduktion och landet dominerar produktionen av vindkraftskomponenter.

Den kinesiska dominansen inom produktionen av förnybar energi har också inneburit att många europeiska aktörer inom sol- och vindkraft har konkurrerats ut – det som vi också sett ske med elbilar under det senaste året.

Framöver ska behöver världen gemensamt satsa 1 500 miljarder dollar om året för att det globala målet för förnybar energi. Hur beroende är den gröna omställningen av Kina?

Forskare varnar för Kina

Kina satsar hårt på att vara marknadsledande i den gröna industrin. Vi har redan sett hur de manövrerar ut Europa gällande produktionen av solceller och elbilar, och nu har de vindkraften i sikte.

“Europa har en väldigt stark vindkraftsindustri men som nu har hamnat i ekonomiskt blåsväder samtidigt som Kina kommer väldigt starkt”, säger Hans Wachtmeister, forskare inom globala energisystem vid Uppsala universitet till Dagens Nyheter.

Redan i dag äger statliga kinesiska företag 10 procent av Sveriges vindkraft. På sikt menar han att Kinas dominans hotar den svenska energiförsörjningen.

Svartlistat kinesiskt bolag driver vindkraft i Sverige

Ett av de kinesiska bolagen som äger vindkraft i Sverige är China General Nuclear Power Group som är svartlistat i USA på grund av anklagelser för att ha stulit teknologi i militära syften. Men Hans Wachtmeister menar att vi ska fortsätta handla med Kina, om än med viss varsamhet.

ANNONS

“Det finns många goda skäl att fortsätta handla med Kina, men samtidigt ha mål och åtgärder för hur mycket som ska vara producerat inom Europa för strategiska sektorer. Kommande koldioxidtullar kan hjälpa till att jämna ut spelplanen, men ytterligare riktande tariffer som vi sett för elbilar kan även komma att införas i vindkraftssektorn”, säger han.

Läs även: Kina på uppgång – stark prognos för jätten i öst. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS