Säkerhetsexperten varnar för att Ryssland kan använda Svalbard som nästa bricka i sitt maktspel.
Varningen: Vi måste rikta blicken mot Svalbard


Mest läst i kategorin
Svalbard, Norges kalla och glesbefolkade ögrupp i Arktis, har seglat upp som en geopolitisk riskzon.
I en ny analys i Politico varnar säkerhetsexperten Elisabeth Braw för att Ryssland kan använda ögruppen som en plats för provokationer – eller en förevändning för militär aktion.
Braw varnar för att västvärlden underskattar vad Ryssland gör på Svalbard – och vad det kan leda till.
Vad står på spel?
Svalbard ligger 930 kilometer från norska fastlandet och har varit norskt territorium sedan 1920, enligt det så kallade Svalbardfördraget, eller Svalbardtraktatet.
Svalbardfördraget ingicks år 1920 mellan flera länder – däribland Sverige – och “säkerställer Norges fulla obegränsade suveränitet över ögruppen”, skriver SvD.
Fördraget förbjuder militär närvaro, men tillåter medborgare från alla undertecknande länder att bo och bedriva verksamhet där – inklusive Ryssland.
Under Sovjettiden hade Ryssland ett starkt fotfäste på ögruppen, med kolgruvor och ett fullt fungerande “mini-Sovjet” i samhället Pyramiden. Gruvorna är sedan länge stängda, men Rysslands närvaro på Svalbard har aldrig helt försvunnit, skriver Braw.
Senaste nytt
Provokationerna trappas upp
De senaste åren har Ryssland gjort flera uppmärksammade manifestationer på ögruppen:
- 2015 besökte den ryske vice premiärministern Dmitrij Rogozin Svalbard utan Norges tillstånd – trots att han var sanktionerad av väst.
- 2023 genomfördes en militärliknande Victory Day-parad, ledd av Rysslands generalkonsul, enligt Barents Observer.
- Ryska representanter har planterat sovjetiska flaggor i det övergivna samhället Pyramiden.
Nu har Ryssland tagit ett nytt steg. Enligt den statliga nyhetsbyrån TASS har Kreml officiellt anklagat Norge för att militarisera Svalbard – något som skulle bryta mot Svalbardfördraget.
Läs även: Grönland kokar av vrede när USA våldgästar. Dagens PS
Norge nekar
Det norska utrikesdepartementet har kommenterat de ryska anklagelserna.
“Svalbard är en del av Norge och en del av Nato. Norska myndigheter agerar självklart i enlighet med Svalbardfördraget”, sa Mathias Rongved, pressansvarig, till Verdens Gang.
I praktiken finns ingen norsk militär närvaro på Svalbard, förutom kustbevakningspatruller och viss krishantering. Det finns inga militärbaser eller Nato-anläggningar på ögruppen, vilket fördraget förbjuder.
Men enligt Braw är det inte fakta som styr Kremls agerande. Anklagelsen kan istället ses som ett sätt att skapa en förevändning för en rysk motreaktion – ett mönster som påminner om retoriken inför invasionen av Ukraina.
Måste rikta uppmärksamhet
“Vi behöver rikta större uppmärksamhet mot Svalbard”, skriver Braw.
Även om Svalbard är avlägset, är det strategiskt viktigt – och utvecklingen där får konsekvenser långt utanför Arktis, menar hon.
Hon uppmanar Nato-länder att fundera på hur de skulle agera om Ryssland faktiskt gör något på Svalbard.
Svalbard kan verka avlägset, men dess betydelse är allt annat än perifer. I en tid då Ryssland letar efter nya arenor för att utmana västvärlden, blir varje provokation på ögruppen en potentiell gnista.
Elisabeth Braws budskap är tydligt: Nato och dess medlemmar måste vara beredda – både politiskt och strategiskt – på att Svalbard kan bli nästa testfall för rysk maktpolitik.
“Svalbard är extremt avlägset, men det som händer där kommer inte stanna där”, skriver hon.
Läs också: Rysslands sanktioner – USA lättar och Europa förstärker trycket. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.