Sommaren 2024 är den varmaste världen och Europa upplevt. Det visar färsk statistik från EU:s vädertjänst Copernicus.
Varmaste sommaren – igen
Mest läst i kategorin
Copernicus Climate Change Service, C3S, publicerar på uppdrag av EU-kommissionen varje månad klimatbulletiner om förändringar i ytlufttemperatur, havsis och hydrologiska variabler.
Nu redovisar man augusti 2024 med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, flygplan, fartyg och väderstationer runt om i världen.
Det är ingen uppmuntrande läsning för den som hoppas på positiva klimatförändringar.
Copernicus konstaterar att augusti 2024, tillsammans med förra årets augusti, var den varmaste augustimånaden någonsin.
13 månader av 14
Den månad vi just lämnat bakom oss var dessutom 1,51 grader Celsius över den förindustriella nivån, och det är den 13:e månaden av de 14 senaste där temperaturen översteg 1,5-gradersnivån i samma jämförelse.
Den globala medeltemperaturen för de senaste tolv månaderna är den högsta som registrerats någonsin.
Hittills i år – januari-augusti 2024 – är avvikelsen i global medeltemperatur 0,70 grader Celsius över genomsnittet 1991-2020, vilket är den högsta som registrerats för denna period.
Senaste nytt
Europas näst varmaste
För Europas del var medeltemperaturen i augusti 1,57 grader över genomsnittet de senaste 30 åren, vilket gör den till den näst varmaste augusti Europa registrerats sedan augusti 2022.
”Under de senaste tre månaderna har världen upplevt den varmaste juni och augusti, den varmaste dagen som uppmätts och den varmaste sommaren på norra halvklotet som registrerats. Denna rad av rekordtemperaturer ökar sannolikheten för att 2024 blir det varmaste året som registrerats”, sammanfattar Samantha Burgess, biträdande chef för Copernicus.
”Omedelbara åtgärder”
”De temperaturrelaterade extrema händelser som vi bevittnat i sommar kommer bara att bli mer intensiva, med mer förödande konsekvenser för människor och planeten om vi inte vidtar omedelbara åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser”, tillägger hon.
Den som deppar över de här uppgifterna kan förstås, som svensk, alltid trösta sig med att vi i alla fall har billigare bensin och diesel nu.
Snart dessutom en slopad flygskatt som gör att vi kan flyga till Thailand billigare.
Läs mer:
Europas extremväder drivs på av växthusgasutsläpp. Dagens PS
Kaosväder slår hårt mot skördar i Europa. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.