Söndagen den 21 juli är den varmaste dag som någonsin registrerats när det gäller globalt genomsnitt, rapporterar EU.
Världens varmaste dag någonsin – igen
Mest läst i kategorin
EU:s Copernicus Climate Change Service har statistik över hela världens vädermönster sedan 1940.
Det är med den statistiken i ryggen man nu förklarar att senaste söndagen, 21 juli, är den varmaste dag som någonsin registrerats som ett globalt genomsnitt.
Den globala genomsnittliga ytlufttemperaturen på söndagen nådde 17,09 grader – något högre än det tidigare rekordet som sattes i juli förra året på 17,08 grader – när värmeböljor drog fram över stora delar av USA, Europa och Ryssland.
Kan bli fler rekord
Carlo Buontempo, chef för Copernicus, säger att det var möjligt att vi denna vecka får se detta rekord slås.
“När du har dessa toppar, tenderar de att klunga ihop sig,” säger han till SMH.
Förra året slog de fyra dagarna 3-6 6 juli rekord, eftersom klimatförändringar drivna av förbränning av fossila bränslen drev extrem värme över det norra halvklotet, enligt Copernicus.
Klimatexperten David Karoly, professor vid universitetet i Melbourne, säger att rekordtemperaturen är resultatet av extrema vädermönster, förvärrade av klimatförändringarna.
Senaste nytt
”Betydande ökningar”
“Globala temperaturökningar har varit mycket betydande, och de senaste 12 månaderna har satt ett nytt globalt rekord på 1,64 grader Celsius över det förindustriella genomsnittet,” säger Karoly.
“Men det är viktigt att notera att 1,64 grader betyder att Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader brutits, eftersom mycket av uppvärmningen under de senaste 12 månaderna berott på El Nino, som nu avtagit”.
Karoly hävdar att rekordtemperaturerna, vilka inkluderar havsyttemperaturer, till stor del beror på väderhändelser som El Niño.
Det finns större anledning att vara orolig över de globala medeltemperaturerna på land, hävdar han.
“De extrema temperaturerna som påverkar människor är på land. Och människor är inte fiskar.
“Landsmedeltemperaturerna är 40-50 procent högre än de globala medeltemperaturerna i termer av ökningar, och Parisavtalets mål på 1,5 grader för globala medelvärden kommer att innebära mer än 2 graders medeluppvärmning på land”.
Rekord varje månad
Varje månad sedan juni 2023 har nu rankats som planetens hetaste sedan mätningarna började, jämfört med motsvarande månad tidigare år.
Forskare hävdar nu att 2024 kan överträffa 2023 som det varmaste året sedan mätningarna började.
“Som en konsekvens av de ökande växthusgaserna i atmosfären kommer vi definitivt att se nya rekord slås under de närmaste månaderna och de närmaste åren,” säger Buontempo.
Världens huvudstäder brinner: “Det händer nu”. Dagens PS
Extremväder och vattenbrist hotar Indiens tillväxt. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.