För flera decennier sedan slog valfångst ut blåvalen från sin hemvist i en del av Indiska Oceanen. Nu verkar valen ha flyttat tillbaka.
Världens största djur har återvänt till sin hemvist
Mest läst i kategorin
Blåvalar fångades på bild vid Seychellerna både 2020 och 2021 och ett års inspelningar under vattnet avslöjar att de tillbringar flera månader i området, det rapporterar BBC.
Enligt forskare innebär det att de kanske förökar sig där och de beskriver upptäckten som en vinst för artbevarandet.
Använde en ljudfälla
Forskarna fixerade en “ljudfälla” på havsbotten, nära Sceychellerna. Den var utrustad med en undervattensmikrofon, batterier samt inspelningsenheter och fick sitta kvar i ett år.
Ljudfällan spelade in ljud under 15 minuter varje timme, varje dag. Några timmar varje dag, under en månadslång expedition, lyssnade även forskarna själva under vattnet med en undervattensmikrofon.
“Vi hörde anmärkningsvärda saker, knäppande från spermvalar tusentals fot ner och delfiner som ekolokaliserade och kommunicerade, men tyvärr inga blåvalar”, säger Chris Watson, som var ljudinspelningsspelare på resan, till BBC.
Hörde blåvalar
När forskarna efter ett år hämtade ljudfällan och noggrant analyserade inspelningen visade det sig dock att blåvalar var där och kommunicerade med varandra när forskarna inte var det.
Blåvalarnas signatur, en mycket lågfrekvent valsång, hördes mest under mars och april.
“Det här är det största djuret som någonsin funnits på planeten. Vi vill veta var de kommer tillbaka, och att veta att det finns en befolkning runt Seychellerna är otroligt spännande”, säger Kate Stafford, en av de ledande forskarna, till BBC.
Hon förklarar att blåvalarna sjunger under parningssäsongen och att det de funnit betyder att Seychellerna kan vara viktiga för dessa valar, det kan vara ett område där blåvalar föds och börjar sina liv.
Valfångst decimerade blåvalen
Det var på 1960-talet som sovjetisk valfångst decimerade områdets popultaion av världens största däggdjur.
Kommersiell valfångst har haft en bestående inverkan på blåvalen, antalet blåvalar är fortfarande bara en liten del av vad det en gång var.
Bara på södra halvklotet dödades över 300 000 blåvalar med hjälp av snabba, moderna valfångstfartyg. International Union for the Conservation of Nature listar blåvalen som hotad.
“Det visar sig att om du slutar döda djur i masskala och du ger dem en chans att återhämta sig, kan de återhämta sig”, säger Kate Stafford, till BBC.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ny teknik ska rädda valar från buller Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.