Dagens PS

Vården lägger miljarder på "helveteshamsterhjul"

Helveteshamsterhjul
Varför har skattebetalarna i Västra götaland betalat miljarder för ett hamsterhjul från helvetet? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 14 nov. 2024Publicerad: 14 nov. 2024

Vården i Västsverige har börjat använda det journalsystem som man köpt in för flera miljarder. Redan första veckan orsakar det problem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I våras rapporterades det om att flera sjukvårdsregioner i Sverige har köpt in journalsystemet Cerner som varit ett fiasko i USA. Nu verkar det bli ett fiasko för vården även här.

Ett ”helveteshamsterhjul”. Så beskrev överläkaren Jenna Aine det nya it-systemet Millennium för GP.

Vid en pressträff beskrev sjukhuschef Joakim Höstner att det funnits “lite problem i övergången” till det nya systemet.

“Det är katastrof. Vi har ingen bra utbildning. Vi har ingenting. Alla mina kollegor försöker bara överleva. Det satsas så många miljoner kronor på ett system som inte fungerar. Alla är rädda för att säga sanningen”, sade en frustrerad läkare vid samma pressträff enligt Svenska Dagbladet.

Amerikansk techjätte bakom nya systemet

Techjätten Oracle köpte Cerner för två år sedan för nästan 300 miljarder kronor, men trots stora satsningar har intäkterna minskat och kundflykten ökat. En allvarlig patientsäkerhetsincident har förvärrat situationen.

För att kompensera satsar Oracle internationellt, bland annat i Sverige, där två regioner i vården valt Cerners journalsystem. Men införandet har mött problem med förseningar, oklarheter och oro för patientsäkerheten, vilket ökat kritiken.

Läs även: Kund förlorar rättstvist mot Nordea: “Otroligt tufft besked”. Realtid

Stockholm lämnade – ska användas av vården i väst

ANNONS

Från början var sjukvårdsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne med i projektet, men Stockholm hoppade av tidigt.

“Satsa istället på teknologi som är framtidssäkrad, och kravställ på utvecklingsbarhet. Problemet är att man har ett system som inte kan utvecklas medan det är på plats. Helhetslösningar har inte varit relevant sen 1999. Det är som att hälla flytande cement i organisationen”, säger Johan Magnusson, professor i informationssystem vid Göteborgs universitet till Svenska Dagbladet.

Universitet var med i projektet i början men drog sig ur tidigt och varnade vården för att Cerners plan var orealistisk. Han fortsätter:

“Region Stockholm tog ett mycket bättre beslut, att köpa in lite i taget, där allt inte behöver vara från samma leverantör.”

Läs mer: Onödiga avslag? Saabs teknik ser förbi vindkraft. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]