Det nära bandet till Donald Trump är bra för affärerna. Nu håller Elon Musks Starlink redan på att nå nya globala framgångar.
Vänskapen med Trump bra för affärerna
Mest läst i kategorin
Elon Musk betalade mer än en kvarts miljard dollar för att Donald Trump skulle bli president. Nu kommer återbetalningen, konstaterar Bloomberg.
Över hela världen når Musks Starlink nya framgångar, när regeringar globalt vet att Musk är tajt med nye presidenten.
Det Sydafrika Elon Musk lämnade som 18-åring för att söka lycka och framgång i USA, är ett exempel.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och Elon Musk har diskuterat hur Starlink ska få tillåtelse att agera lagligt i landet.
Som tack för kaffet skulle Musk satsa på batteriproduktion för Tesla i Sydafrika.
Vill inte ha lokalt ägande
Ansträngningarna att ro avtalet i hamn har, enligt källor, intensifierats sedan Trump vann valet i november.
Problemet?
Ett krav på 30 procent afrikanskt ägande, något som är centralt i ett land där apartheid härskade fram till 1991 – men som Musk vägrar gå med på.
Framstöten i Sydafrika är samtidigt bara ett av många exempel på hur Elon Musk nu, med sitt politiska inflytande och ”bromance” med Donald Trump är på väg att ro flera stora affärer i hamn.
Trump öppnar dörrar
Det faktum att Musk – ägare till Starlink/Space X – redan sitter med när Trump möter utländska ledare, gör att myndigheter globalt nu förklarar sig än mer villiga att öppna dörrarna för Starlink.
”Musk har nära tillgång till det mäktigaste kontoret i världen, det hos USA:s president”, konstaterar Alex Capri, universitetslektor i Singapore och författare till ”Techno-Nationalism”.
”Transaktionsvärdet bakom ett avtal kring Starlink blir mycket mer attraktivt”.
Fram till nyligen har många tillsynsmyndigheter och politiker uttryckt skepsis mot Starlink och hindrat aktivitet i sina länder.
Nu tar många av länderna bort dessa hinder, beredda att utöka Elon Musks globala makt ännu mer.
Mer än 100 länder
Enbart under 2024 har SpaceX lagt till drygt 20 nationer från Ghana till Argentina och har nu verksamhet i mer än 100 länder och territorier.
Från en maktpositionen täcker man världen med bredbandstjänster, driver ut tidigare telekomoperatörer och slår utmanare som Amazon och Kina, sammanfattar Bloomberg.
Där Starlink tidigare haft teknik och smarta affärer som vapnen, kan man nu lägga till ett allt större politiskt inflytande, är konstaterandet.
Slår ner på misstag
Musk har dessutom dragit nytta av misstag från konkurrenter som inte kunnat hålla jämna steg med Starlink.
Eutelsat Oneweb, den största konkurrenten, har varit långsammare med att bygga ut sitt nätverk av satelliter, Hughes Communications har tappat 35 procent av abonnenterna sedan 2021 och två andra – Amazons Kupier och Kinas Spacesail – har just börjat skjuta upp sina satelliter.
Nu ska de dessutom slåss med den amerikanske presidentens bäste kompis, som dessutom fått en plats i regeringen.
”Det ger honom ett starkt argument i förhandlingarna”, konstaterar Gabriel Elefteriu hos Astroanalytica, ett konsultföretag i London.
Gränslös Elon Musk vill ha en egen stad – eller två. Dagens PS
“Det här är oligarki” – så kunde Musk ändra USA:s budget. Dagens PS
Budgetkaos i USA när Trump och Musk redan styr spelet. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.