När Donald Trump kallar Kanada för elakt och EU för bedrägligt påverkar det mer än bara tonläget.
Vänner till fiender: Amerikaner vänder EU ryggen


Mest läst i kategorin
Donald Trump är inte känd för att linda in sina åsikter. Han har bland annat sagt att EU “bildades för att blåsa USA” och kallat Kanada – landets näst största handelspartner – för ett av de “elakaste länderna”.
Sådana uttalanden får konsekvenser, inte minst i folks uppfattningar om vilka som är vänner och fiender.
En fördubbling
Enligt ny opinionsdata från YouGov, publicerad av The Economist, har andelen republikanska väljare i USA som ser Kanada som “fientligt” eller en “fiende” mer än fördubblats – från 12 till 27 procent – sedan valet 2024.
Detsamma gäller EU.
Andelen republikaner som betraktar unionen som fientlig har ökat från 17 till 29 procent.

Senaste nytt
Ryssland tappar stämpeln i USA
Samtidigt går synen på Ryssland i motsatt riktning.
Efter invasionen av Ukraina 2022 var amerikanerna hyfsat enade – omkring 85 procent ansåg då att Ryssland var en fiende eller fientlig. Men nu syns tydliga partiskillnader: bland republikaner har den siffran sjunkit till 72 procent. Samtidigt ser fler istället Ukraina som fientligt.
Demokraterna är fortfarande mer kritiska mot Ryssland, men enligt The Economist börjar även deras attityder mjukna något – samtidigt som de blir mer skeptiska gentemot tidigare allierade.

Europa vänder Trump ryggen – med ett undantag
Det är förvisso inte bara amerikanerna som omvärderar sina relationer.
Även européers syn på USA har förändrats snabbt efter att Trump återtog Vita huset. I sju västeuropeiska länder, däribland Danmark, har andelen som har en positiv bild av USA minskat markant.
I Danmark har siffran fallit från 48 till 20 procent, något The Economist kopplar till Trumps återkommande hot om att ta över Grönland – ett danskt självstyrande territorium.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Även svenskarnas syn på USA har försämrats. Enligt en undersökning från DN/Ipsos har 70 procent nu en negativ syn på USA. Bara 10 procent svarar att de har en positiv syn. Nu tycker man nästan lika illa om Trump som om Putin.
Det finns dock ett undantag: väljare långt ut på högerkanten.
I länder som Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien har dessa grupper blivit mer positivt inställda till Trump och hans politik, trots att många är kritiska till hans hantering av Europa och kriget i Ukraina.
Läs även: Kris för dollarn – USA tvingar världen att tänka om. Dagens PS
En kraftfull påverkan – på rekordtid
Yanna Krupnikov, statsvetare vid University of Michigan, säger till The Economist att väljare ofta tar intryck från sina politiska ledare. Men förändringen i det här fallet är ovanligt snabb – och djup.
På bara några månader har USA:s relation till både vänner och fiender ritats om, åtminstone i väljarnas ögon. Vänskap har förvandlats till misstro, medan tidigare motståndare får en ny roll.
Läs också: “Inte säkra i USA” – resenärer nobbar landet. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.