Dagens PS

Valet i Frankrike skrämmer investerare – oavsett vinnare

Bilden föreställer en valaffisch för kommande franska parlamentsvalet. Oavsett utgången är investerare och analytiker rädda för vad som kan ske
Investerare och analytiker ser med oro fram mot franska valet. Oavsett vinnare kan det bli ekonomisk kris. (Bild: Jean-Francois Badias/TT).
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Ekonomin i Frankrike är inte i toppform, och värre kan det bli efter valet. Oavsett vem som vinner är investerare och analytiker oroade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att beskriva utgången av det kommande franska parlamentsvalet som osäkert låter säkert rimligt för de flesta.

Men investerare och andra på finansmarknaden ser resultatet som mer säkert: Oavsett vinnare kan det bli en krissituation.

Vänstersidans NFP, Nouveau Front populaire, och högersidans RN, Rassemblement National, har båda planer för ekonomin som kommer att skapa turbulens.

Skulle någon av dem få igenom hela sitt program hotar en fullskalig kris, enligt ekonomer CNBC prata med.

Franskt budgetunderskott förvärras

Det som skrämmer investerare och analytiker är att redan i nuläget, under Macrons mittenregering, är Frankrikes finanser farligt ute. Oavsett om det blir höger- eller vänstersidan som får majoritet så kommer en sådan regering att var betydligt mindre återhållsam.

Bland RN:s (Le Pen/Bardella) vill till exempel indexera pensioner, reducera pensionsåldern och sänka skatten på energi. Det kommer att kraftigt öka landets budgetunderskott, redan i dag på 154 miljarder euro. Samtidigt vill man dra ned på Frankrikes betalningar till EU, något som kommer att skapa irritation i Bryssel.

ANNONS

Senaste nytt

Minnen av Greklands skuldkris

Det är ännu för tidigt att proklamera ett resultat. Ett sannolikt resultat är en andra valomgång i juli, och ovisshet även efter det.

ANNONS

Men rädslan för ett Frankrike i politisk och ekonomisk turbulens påverkar redan nu investeringar och räntor. Inte minst handeln med franska statsobligationer, och den utvecklingen kan förvärras av valresultatet.

För många bedömare är det lätt att dra paralleller till kriserna mellan 2009-2012. Då var flera EU-länder illa ute – framför allt Grekland – och eurozonen hängde på en skör tråd.

Skillnaden mellan nu och då är att Europeiska centralbanken i dag har större möjligheter att stabilisera till exempel obligationshandeln.

Men detta till trots vill ingen tillbaka till ett sådant läge.

Läs också:

Macrons nyval sänker euron: “Gör marknaderna nervösa”. Dagens PS

Stort säljtryck på Frankrikes statsobilgationer – nyval spökar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS