En påse fylld med gamla mynt – är det en skatt eller bara skräp? Dagens PS listar vad du bör göra om du hittar ogiltiga pengar.
Vad ska jag göra med mina gamla mynt?
Mest läst i kategorin
Förra året hittade ett amerikanskt par flera lådor och påsar med cirka en miljon gamla kopparmynt, hemma hos en släkting. Mynten ska enligt paret ha ett värde på 10 000 dollar, eller 107 000 kronor.
En skatt – kanske man skulle kunna tro.
Men för paret i Los Angeles gav fyndet mer huvudbry än lyckorus. För vem skulle vilja ta emot de gamla, ogiltiga mynten?
Först var det ett besvär att bara forsla bort mynten, därefter blev paret nekade att växla in dem på de bankkontor de besökte. Dessutom ville inte paret betala avgiften för att växla in dem, som låg på 8 procent. Nu försöker paret sälja mynten via en andrahandsmarknad online för 25 000 dollar (270 000 kronor), skriver Business Insider.
Många mynt blev ogiltiga
Hur ser situationen ut i Sverige?
Från 1970-talet började Riksbanken att fasa ut öresmynt och 2010 blev 50-öringen ogiltig.
År 2017 blev den gamla en- två- och femkronan ogiltig och ersattes av nya mynt.
Kanske hittar du fortfarande gamla pengar i dina gömmor som nu är helt värdelösa. Frågan är vad ska du göra med dem?
Senaste nytt
Skatt eller skräp?
Gamla ogiltiga mynt går inte att växla in varken hos bankerna eller Riksbanken.
Däremot kan du slänga dem – sortera då mynten som metallskrot och lämna in till metallåtervinning, skriver Riksbanken på sin hemsida.
Har du funderingar kring myntens värde kan du kontakta en mynthandlare.
Minnesmynt – andra regler gäller
Minnesmynt har getts ut med jämna mellanrum i Sverige från 1700-talet för att uppmärksamma specifika händelser. Senast ett minnesmynt gavs ut var i samband med giftermålet mellan Kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2010.
Minnesmynt räknas som lagliga betalmedel, men en butik eller restaurang kan neka dig att betala med minnesmynt, i enlighet med den så kallade avtalsfriheten.
Historiskt värdefulla mynt
Om du hittar ett föremål – exempelvis mynt – som härstammar från 1850 eller tidigare, måste du anmäla fyndet till länsstyrelsen.
Du kan få hittelön om fyndet påträffas i närheten av en känd fornlämning, skriver Riksantikvarieämbetet.
Om du hittar fyndet på någon annan plats har staten erbjudas att köpa föremålet till en inlösenssumma, då det är en del av vårt gemensamma kulturarv.
Om staten inte vill köpa föremålet blir det din egendom.
Läs även: Hittade tusenårig skatt i en skog: ”Spargris”
Läs även: Romerska mynt uppgrävda nära Fårö
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.