Dagens PS

Utskällda oljan inte längre billigast

Palmoljan brukade vara både hetast och billigast. Nu skiftar det. På bilden pepparkakor som i många fall innehåller just palmolja
Palmoljan brukade vara både hetast och billigast. Nu skiftar det. På bilden pepparkakor som i många fall innehåller just palmolja. (Foto: Christine Olsson / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Världens mest populära vegetabiliska olja är inte längre den mest populära. Inte heller den billigaste.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu var det förstås ett tag sedan. Men än ekar de högljudda diskussionerna om palmoljan, pepparkakorna och miljön i köksväggarna.

Då, när det begav sig, innehöll nästan hälften av alla kakorna den kontroversiella ingrediensen, konstaterade Råd och Rön.

Nu ser det dock ut som att alla sockerbagare där ute kan andas ut – åtminstone tillfälligt.

Brädad av soja

En gång kungen av matolja, har den en gång så lukrativa palmoljan nu blivit omsprungen av mer prisvärda alternativ.

Minskad produktion från de största odlarna, och en ökad tillgång på exempelvis sojaolja har försatt palmoljan i en nedförsbacke, rapporterar Bloomberg.

En titt på prisbilden visar att palmoljepriserna ökat med 10 procent i år, medan sojaoljan sjunkit med 9 procent. Detta trots att palmolja historiskt varit billigare att utvinna, då den kräver mindre mark och palmer och kan skördas året runt.

Så ser det dock inte ut längre.

ANNONS

Senaste nytt

Tid är pengar

ANNONS

Nu står Indonesien och Malaysia, vilka tillsammans står för 85 procent av den globala produktionen, följaktligen inför tunga utmaningar.

En av dem kan stavas tid.

Småbrukare i dessa länder är nämligen ovilliga att ersätta gamla träd med nya, eftersom det tar flera år innan nya träd bär frukt.

Här seglar istället sojabönan upp igen som en attraktiv gröda, eftersom den växer snabbare.

Läs också: Hamnstrejken nära – inte bara bananer som hänger löst. Dagens PS

Djurfoder och läppstift

Att detta skulle vara slutet för palmoljan är dock osannolikt, eftersom dess unika egenskaper fortsatt gör den attraktiv för många industrier.

Hit hör nyckelanvändare som restauranger och hotell i Indien, vilka inte förväntas inte byta ut palmolja i brådrasket, men även tillverkare av livsmedel, kosmetika, djurfoder och biobränslen.

Att vanliga hushåll vänder sig till andra, billigare alternativ, kommer därför inte påverka efterfrågan nämnvärt.

ANNONS

Och pepparkakorna?

De brottas fortfarande med palmoljans för och nackdelar. Vissa producenter har därför valt att utesluta oljan helt, medan andra försökt möta konsumenterna halvvägs.

Du som vägrar att tumma på dina pepparkakor finner en sammanställning över peppisarnas status här.

Läs även:

Svaret på prischocken – sämre kvalitet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS