Dagens PS

USA vann auktion på billiga Sovjet-stridsflygplan från Kazakhstan

Stridsflygplan
MiG-29 stridsflygplan som tillhör Slovakien. Nu har USA köpt på sig likadana plan från Kazakhstan. (Foto: Petr David Josek/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

USA har köpt 81 gamla Sovjetunionen-tillverkade stridsflygplan från Kazakhstan för mindre än 200 000 kronor per plan, rapporterar Kyiv Post.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ukrainska tidningen frågar sig i rubriken varför USA lagt högsta budet på Kazakhstans auktion för gamla stridsflygplan och bombplan av typerna MiG-31, MiG-29, MiG-27 och Su-24 som tillverkades under Sovjetunionen på 1970- och 80-talen.

Priset för 81 plan landade enligt Kyiv Post på 1 miljard kazakiska tenge, motsvarande 24,6 miljoner svenska kronor. Det är mindre än 200 000 kronor per stridsflygplan. De är dock inte i flygbart skick.

Reservdelar och lockbete

Svaret på frågan om vad USA ska med planen till kan vara att ge dem till Ukraina, enligt Kyiv Post. Även om planen inte kommer upp i luften kan reservdelarna på dem användas för att reparera ukrainskt stridsflyg, där plan av samma modell fortfarande är i tjänst.

De skulle också kunna användas som lockbete genom att ställas ut på flygplatser i Ukraina för att få ryssarna att slösa dyra missiler på att förstöra dem, spekulerar tidningen.

Tidigare nära allierad till Ryssland

Kazakhstan har historiskt sett varit en nära allierad till Ryssland, men sedan invasionen av Ukraina har regeringen i Astana knutit sig närmare västländerna, vilket i sin tur irriterat Ryssland.

Läs även: Internationell insats ska stärka Ukrainas stridsflyg (Dagens PS)

Läs även: Svenska stridsplan redo för Nato – ett hinder kvar (Dagens PS)

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]