Dagens PS

USA tappar forskare – "Det är som att lämna Tyskland 1932"

Forskare lämnar USA i takt med att politiska beslut och minskad forskningsfrihet skapar en osäker framtid för akademin. (Foto: Gabrielle Lurie/TT)
Forskare lämnar USA i takt med att politiska beslut och minskad forskningsfrihet skapar en osäker framtid för akademin. (Foto: Gabrielle Lurie/TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 11 apr. 2025Publicerad: 10 apr. 2025

USA tappar forskare. I skuggan av politiska ingrepp och nedskärningar inom forskningen väljer allt fler akademiker att lämna landet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare rapporterat om hur forskningsklimatet i USA hårdnat.

Nu tyder allt mer på att forskare söker sig bort från landet – och oron inom akademin växer.

ANNONS

Toppforskare lämnar USA

Enligt SVT har flera framstående akademiker valt att säga upp sig från amerikanska toppuniversitet.

Den bakomliggande orsaken är Trumpadministrationens reformer, som bland annat inneburit frysta eller minskade forskningsanslag, avskaffade program för mångfald och inkludering samt hot om indraget statligt stöd till universitet som inte “disciplinerar” studenter som protesterar.

“Det är en veritabel attack, Trumpadministrationen och inte minst vicepresidenten har utmålat universiteten till riktiga fiender”, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm, till SVT.

Forskare i USA vittnar om en snabbt försämrad miljö inom högre utbildning.

“De attackerar våra institutioner och tycker att skolor och universitet ska ersätta vanlig historieundervisning med myter”, säger Jason Stanley, professor i filosofi vid Yale.

“Det känns som ett svek att flytta. Jag känner att USA håller på att gå under”, säger Marci Shore, professor i historia vid samma universitet.

ANNONS

Missa inte: Sålde vindkraft till Tyskland – nu köper Vattenfall tillbaka. Dagens PS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Läs också: USA lämnade miljöbomb under isen – Grönlands giftiga arv. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

“Jag vill uppfostra mina barn i ett annat land”

Jason Stanley, som länge forskat om fascism, har nu valt att lämna USA för att ta en tjänst vid University of Toronto i Kanada. Beslutet togs efter att Columbia University enligt honom gett efter för påtryckningar från Trumpadministrationen.

I en intervju med The Guardian säger han:

“Jag tog beslutet att uppfostra mina barn i ett land som inte lutar mot en fascistisk diktatur”.

Stanley ser flytten inte som ett steg tillbaka – utan som en handling.

“Jag ser det inte alls som att fly. Jag ser det som att gå med i Kanada, som är ett mål för Trump, precis som Yale är ett mål för Trump”.

ANNONS

Han jämför dagens utveckling i USA med sin egen familjehistoria, där hans mormor lämnade Berlin med hans far 1939.

“En del av det är att du lämnar, för i slutändan är det som att lämna Tyskland 1932, 33, 34”.

Protester i Washington

Missnöjet har också tagit sig ut på gatorna. Under fredagen förra veckan samlades tusentals demonstranter vid Lincoln-monumentet i Washington DC, rapporterar Aftonbladet.

Protesterna, som gick under parollen “Stand up for science”, riktade sig mot nedskärningar inom vård, klimat och forskning.

“Vetenskapen är under attack i USA”, sade medarrangören och doktoranden i klinisk psykologi Colette Delawalla.

“Vi kommer inte bara stå här och ta det”.

Bland talarna fanns både patienter, politiker, Nobelpristagare och tidigare NASA-chefer. En av dem var Francis Collins, tidigare chef för forskningsinstitutet National Institutes of Health.

“Tajmingen är väldigt dålig med tanke på alla lovande framsteg”, säger han och varnar för att kritisk forskning kring bland annat alzheimer, diabetes och cancer nu hotas.

ANNONS

Flykten märks även i Sverige

Forskarnas missnöje märks även i Sverige. Handelshögskolan i Stockholm har fått signaler om att amerikanska akademiker söker sig bort från USA, särskilt bland yngre forskare.

“Vi märker av det på Handels. Främst tror jag att det kommer att röra sig om nydisputerade, företrädelsevis unga akademiker som söker sig bort från USA”, säger Strannegård.

Utvecklingen har väckt diskussion om hur svenska lärosäten kan möta det ökande intresset. Situationen ses som en möjlighet att stärka svensk forskning – men det kräver resurser, fler tjänster och tydliga satsningar på akademisk frihet.

“Det är väldigt hög nivå på dem som har en bakgrund på ett amerikanskt toppuniversitet, det skulle kunna bli en sorts kompetens-boost rent akademiskt, men då behöver vi fler tjänster, fler gästforskarplatser och professurer”, säger han.

Läs även: Okända historien om Alzheimers – och forskaren som glömdes. Dagens PS

Läs även: Stöld: Svensk innovation presenterades som kinesisk. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Oljepriset
Spela klippet
PS Studio

Skräck sänker oljan – lägsta oljepriset på fyra år

12 apr. 2025
Emma Fällman möter Stefan Engeseth och pratar dumhet
Spela klippet
Weekend

Författaren: Vi har tillräcklig kunskap för att förstöra världen - men inte för att rädda den

12 apr. 2025
ANNONS
ANNONS