Kina är det största hotet mot USA:s säkerhet, säger Joe Biden som placerar nya bombplan i Australien – trots hot från Kina om kapprustning.
USA skickar bombplan till Stilla Havet
Mest läst i kategorin
Det finns risk för att USA:s upprustning av flygvapnet i norra Australien leder till kapprustning, menar Kina. Det rapporterar tidningen Wall Street Journal.
USA skickar bombplan
Flygplanen som skickas över stilla havet är av modellen B-52. Det är en långdistansfarkost vars funktion är att, i krigstid, färdas långt och sedan släppa bomber på militära mål från hög höjd. De kan tankas i luften vilket innebär att de kan hållas flygande väldigt länge.
Bygger ut flygbas
Bombplanen placeras på den australiensiska flygbasen på den norra kusten, nära staden Katherine. Det kommer finnas plats för sex flygplan av den här typen, berättar Australiens försvarsdepartement. Flygbasen uppgraderas för att kunna underhålla och bistå B-52:orna, men även andra flygplan om behov finns. Uppgraderingen innebär dessutom en utökad möjlighet för Australien att träna med andra allierade, säger myndigheten.
Kina största hot
I förra veckan sade Joe Bidens regering att Kina är det största hotet mot amerikansk säkerhet, enligt ett nytt säkerhetspolitiskt dokument. Därför fördjupar man samarbetet med flera länder i Sydostasien.
Kommunistisk diktatur som otrevlig granne
Att placera långdistansbombplan i norra Australien är inte något som tas emot väl av alla grannar. Den största militärmakten i sydostasien och oceanien, där Australien ingår, är den kommunistiska diktaturen Folkrepubliken Kina.
Kina har konflikt med flera grannländer om vilka delar av havet och ömassorna som tillhör dem. Inte minst Taiwan, vars hela rike skulle ingå i Kina om kommunistpartiet fick bestämma.
Upprustning
Militära experter har sagt att den amerikanska upprustningen i regionen syftar till att motverka den kinesiska expansionen, rapporterar Wall Street Journal. Men Kinas talespersoner menar att det riskerar att leda till kapprustning.
Australien har redan militära baser där amerikanska marinkåren är stationerad stora delar av året. Dessutom tränar den amerikanska militären ofta i mark-, luft-, havs- och amfibiestrid i norra Australien redan.
“Alliansen mellan USA och Australien är en hörnsten i det amerikanska utrikes- och säkerhetsarbetet”, sade USA:s försvarsministeriums talesperson, överstelöjtnant Martin Meiners.
Läs mer om konflikterna med Kina:
Vi kan på tok för lite om Kina
Kinesisk spioncentral avslöjad – i Stockholm
Kinesiska aktier usel investering
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.