Djupt under Grönlands is döljer sig spåren av USA:s militärarv. Nu varnar forskare för att det som gömdes undan kan bli en tickande bomb.
USA lämnade miljöbomb under isen – Grönlands giftiga arv


Mest läst i kategorin
Under isen på världens största ö gömmer sig rester från kalla kriget.
USA:s militära baser lämnades vind för våg – och nu väcker smältande permafrost oro för ett miljöhot ingen riktigt vill ta ansvar för.
USA:s arv från kalla kriget
Under andra världskriget fick USA tillgång till Grönland, då Danmark var ockuperat av Nazityskland.
Efter kriget skrevs enligt Sveriges Radio ett försvarsavtal som fortfarande gäller – och som bara kan sägas upp om USA, Danmark och Grönland är överens. I årtionden har amerikanska trupper använt ön som militärstrategisk utpost.
Särskilt under kalla kriget byggde USA upp över 50 militära anläggningar på Grönland – från radarstationer till forskningsbaser.
När baserna övergavs lämnades stora mängder farligt avfall kvar: rostiga oljefat, PCB, spillolja, kemikalier och radioaktivt avloppsvatten. Mycket av det ligger fortfarande begravt i den smältande isen.

Ny Teknik rapporterar att USA inte har tagit något formellt ansvar för saneringen, trots växande oro för läckage i takt med klimatförändringarna. I en vetenskaplig studie från 2023 beskrivs anläggningarna som “ett allvarligt miljöhot”.
Missa inte: Stöld: Svensk innovation presenterades som kinesisk. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Camp Century – basen som blev en bomb under isen
Av alla spår efter USA:s närvaro på Grönland sticker Camp Century ut.
Under kalla kriget byggde den amerikanska militären en hel bas under Grönlands inlandsis – ett ingenjörsprojekt i absolut världsklass, dolt från omvärlden.
Officiellt beskrevs anläggningen som en forskningsstation. Men i själva verket var Camp Century också en del av det topphemliga Project Iceworm, där USA testade möjligheterna att gömma kärnvapenmissiler under isen. Det rapporterar CNN.

Basen var i drift året runt mellan 1960 och 1964 och därefter endast under somrar fram till 1967. Under ytan skapades ett helt tunnelsystem med sovsalar, mäss, laboratorier – och en kärnreaktor som drev hela lägret. Här bodde och arbetade omkring 200 personer, långt från omvärlden.
“Vi fick höra att ett av huvudsyftet med Camp Century var att bevisa att en isolerad installation kunde vara säkert och effektivt drivas av kärnkraft. Vi trodde att det var säkert, och ingen berättade något annat för oss”, säger Robert Weiss, som då var 26 år och lägerläkare vid basen.
När Camp Century övergavs monterades kärnreaktorn ned. Men mycket annat blev kvar – radioaktivt avloppsvatten, bränslerester, bly, PCB och annan militär utrustning dumpades direkt i isen.
I dag ligger resterna begravda drygt 30 meter under ytan. Forskare varnar för att de farliga ämnena kan börja läcka ut före seklets slut, om klimatet fortsätter att värmas upp i nuvarande takt.
Läs också: Experter: De flesta sparare gör rätt – de gör inget alls. Dagens PS
En ö med fortsatt strategisk betydelse
Grönland, som i dag är ett självstyrande territorium inom kungariket Danmark, är fortfarande av stort strategiskt intresse för USA.
Under sitt presidentskap har Donald Trump uttryckt ett öppet intresse för att köpa ön – något som väckte stor uppmärksamhet internationellt. Skälet: Grönlands läge mellan USA och Europa, dess resurser och smältande isar.
Under den frusna ytan väntar nämligen enorma naturresurser. I isens djup döljer sig mineraler värda astronomiska summor – en potentiell skatt som fått stormakter världen över att rikta sina blickar mot världens största ö.

“Grönland är inte nödvändigt för att inleda en attack mot Ryssland eller något annat land, eftersom du kan göra det på andra sätt, mestadels atomubåtar och långdistansmissiler”.
“Men Grönland är fortfarande ganska strategiskt när det gäller övervakning, och det är viktigt för transportvägar med smältningen av Arktis”, säger vetenskapshistorikern Kristian Nielsen till CNN.
Även i dag finns amerikansk militär kvar på Grönland – vid Pituffik, tidigare känd som Thulebasen.
Men de gamla lämningarna, från Camp Century och andra anläggningar, ligger kvar i isen. Och medan temperaturen stiger och isen smälter, tickar miljöbomben långsamt vidare.
Vem städar upp Grönland?
Trots att avfallet tillhör en av världens mäktigaste militärmakter, är ansvarsfrågan fortfarande olöst.
USA har hittills inte förbundit sig till någon sanering av Camp Century eller de andra övergivna anläggningarna.
Ett saneringsavtal som Danmark och Grönland tecknade 2018 omfattar bara två mindre platser – medan de mest förorenade lämningarna, som Camp Century, helt lämnats utanför.
Den dåvarande grönländska utrikesministern Vittus Qujaukitsoq kallade uppgörelsen ”skandalös” och varnade för att kostnaderna kan bli betydligt större än vad som hittills avsatts.
Samtidigt är det Grönlands befolkning som lever med riskerna – och som får betala priset när ett stycke militärhistoria smälter fram ur isen.
Läs även: Klart: Svensk stad utvald av Nato – ska ta emot toppministrar. Dagens PS
Läs även: Merz tar makten – men ingen tid att fira. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.