USA:s ambassadör i Kina anklagar nu regimen där för att undergräva banden mellan länderna och ”piska upp antiamerikanska känslor”.
USA: "Kina piskar upp antiamerikanska känslor"
Mest läst i kategorin
Vid ett toppmöte i november mellan president Joe Biden och den kinesiske diktatorn Xi Jinping, kom de två ledarna överens om att stötta och utöka utbytena mellan länderna.
Det skulle bland annat gälla student-, affärs- och sportutbyten.
Nu kommer kritiken från hög officiell nivå om att Kina bryter överenskommelsen.
Exceptionell attack
Nicholas Burns är USA:s ambassadör i Kina.
Han går nu till ett hårt och exceptionellt offentligt angrepp mot Kina och säger hos WSJ att Kina – trots överenskommelsen – undergräver banden mellan dem.
Burns anklagar vidare Kina för att förhöra och skrämma medborgare som deltar i USA-organiserade evenemang i Kina, öka restriktionerna kring amerikanska ambassadens inlägg i sociala medier och för att ”piska upp antiamerikanska känslor”.
”De säger att de är positiva till att förena människor från våra länder men tar markanta steg för att göra det omöjligt”, säger Nicholas Burns i intervjun.
Två ministerbesök
Intervjun kommer efter att banden mellan USA och Kina anses ha tinats upp något efter toppmötet i november.
Sedan dess har Kina bland annat tagit emot USA:s finansminister Janet Yellen och utrikesminister Anthony Blinken i Peking.
Nu slår ambassadör Burns fast att trots dessa offentliga goodwill-handlingar har regimen i Peking ökat ambitionerna att undertrycka och hindra USA:s diplomatiska aktivitet i Kina.
Burns hävdar även att regimen pressar medborgare som deltar i USA-organiserade aktiviteter eller förhindrar dem att delta.
Den amerikanske ambassadören säger också att regimen gjort det svårare för kinesiska studenter att kunna läsa vid amerikanska universitet.
Stoppar utbyten
I reportaget hänvisar WSJ till uppgifter om att universitetsmässor i Kina dragit tillbaka inbjudningar till amerikansk personal som velat marknadsföra amerikanska högskolor.
En rapport visar även att hälften av deltagarna som de två senaste åren valts ut för USA-finansierade utbytesprogram, dragit sig ur och att det beror på påtryckningar från myndigheter, skolor och arbetsgivare.
”Det här är deras rutin”
“Vad de säger till oss och vad de säger till världen är att de vill ha ökat engagemang mellan människor men det här är rutinen i praktiken och det gäller nästan alla offentliga sammanhang”, säger Nicholas Burns.
”Och det här är inte bara tillfälligt utan deras rutin”.
Läs mer:
Metall-kris: “Kina manipulerar priserna – ett globalt hot”. Dagens PS
Så vill USA sinka Kinas halvledarindustri. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.