Himalayas glaciärer smälter snabbt – men det finns hopp. Ett nyupptäckt fenomen kan hjälpa till att bromsa effekten av klimatkrisen.
Upptäckten: Så kyler Himalaya ned sig själv
Mest läst i kategorin
Himalayas glaciärer, liksom andra, smälter snabbt som en följd av den globala uppvärmningen och klimatkrisen.
En rapport publicerad i juni visar att Himalayas glaciärer smälte 65 procent snabbare under 2010-talet jämfört med decenniet innan.
Det visar att de stigande temperaturerna redan haft en konkret inverkan.
“Den huvudsakliga påverkan av stigande temperatur på glaciärer är en ökning av isförluster på grund av ökning av smältan”, säger Fanny Brun, forskare vid Institut des Géosciences de l’Environnement i franska Grenoble, till CNN.
Intensifierar smältningen
“De primära mekanismerna är förlängningen och intensifieringen av smältsäsongen. De får glaciärer att tunnas ut och dra sig tillbaka, vilket leder till avglacierade landskap som tenderar att ytterligare öka lufttemperaturen”, tillägger Brun.
Nu har forskare upptäckt ett oväntat fenomen i världens högsta bergskedja.
Det kan, menar de, bidra till att bromsa effekterna av klimatkrisen.
Så här är det.
När värmande temperaturer träffar vissa ismassor på hög höjd, sätter det igång en reaktion som blåser kraftiga kalla vindar nerför sluttningarna, enligt en studie publicerad tidigare i december.
”Starkare kylning”
Det värmande klimatet skapar ett större temperaturgap mellan den omgivande luften ovanför glaciärerna och den svalare luften som är i direkt kontakt med ismassorna, förklarar Francesca Pellicciotti, professor i glaciologi vid Institute of Science and Technology Österrike och huvudförfattare till studien.
“Detta leder till en ökning av turbulent värmeutbyte vid glaciärens yta och starkare kylning av ytluftmassan”, säger hon.
När den svala, torra ytluften blir svalare och tätare sjunker den. Luftmassan strömmar nedför sluttningarna in i dalarna och kyler glaciärernas lägre områden och angränsande ekosystem.
Viktigt att undersöka
Forskarna menar nu att det är viktigt att ta reda på om Himalayas glaciärer förmår behålla denna kyleffekt eftersom regionen med största säkerhet står inför fortsatta temperaturökningar.
Is och snö från bergskedjan fyller på tolv floder som i sin tur ger färskvatten till nästan två miljarder människor i 16 länder, vilket förklarar betydelsen.
“Den process vi lyfter fram i rapporten är potentiellt av global relevans och kan inträffa på vilken glaciär som helst i världen där villkoren är uppfyllda”, slår Pellicciotti fast.
Läs även:
Lista: Här är världens “coolaste” resmål (dagensps.se)
Ny studie: Grönlands glaciärer kollapsar – Dagens PS
Mount Everest: Glamping på svindlande höjder – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.