En avlägsen himlakropp som ger ifrån sig korta ljusglimtar. ”Ett unikt fenomen som aldrig tidigare observerats”, enligt astronomer.
Upptäckten i rymden: "Unikt fenomen"
Mest läst i kategorin
Astronomer har upptäckt en avlägsen himlakropp i rymden som ger ifrån sig korta ljusglimtar.
I september förra året identifierade man för första gången objektet, döpt till AT2022tsd.
Supernovor, stjärnor som exploderar, har länge varit kända för att plötsligt avge ljus i uppvisningar på natthimlen, ett ljus som sedan avtar inom några veckor.
Det här visade sig vara något utöver det vanliga.
Olik andra upptäckter
”Detta objekt var från början ljusare och falnade snabbare än typiska supernovor. Det inte bara strålade i optiskt ljus utan var synligt även i radiovågor och röntgenstrålar”, säger forskaren Anna Ho vid Cornell-universitet i USA, en av forskarna bakom studien.
Upptäckten gjordes med hjälp av avancerade teleskop vid Zwicky Transient Facility, ZTF, i Kalifornien.
Hundra dagar efter upptäckten noterade forskarna att det avlägsna objektet – 4,4 miljarder ljusår bort gav ifrån sig korta ljusglimtar.
Senaste nytt
Aldrig observerat i rymden
Under de månader som följde avgav den en serie av flimrande ljus. Varje utbrott varade bara några minuter och höll på i högst några timmar.
”Vi använde bland annat det nordiska teleskopet NOT på La Palma för att studera fenomenet. Det här är ett unikt fenomen som aldrig tidigare observerats”, säger astronomen Jesper Sollerman vid Stockholms universitet.
Forskarnas tes är att fenomenet kan kopplas till ett kompakt objekt, möjligen ett litet svart hål, som sporadiskt matas med gas.
Relaterad läsning:
Rymden – snart ännu närmare dig – Dagens PS
Genombrott i sökandet efter liv i rymden – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.